Pozder: Usvojena Strategija prvi korak ka trajnom razvoju turizma Federacije BiH

Pozder: Usvojena Strategija prvi korak ka trajnom razvoju turizma Federacije BiH

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder kazala je da je u prvih stotinu dana mandata ostvarila značajan napredak u mnogim ključnim područjima, od zaštite okoliša do razvoja turizma, te je najavila nastavak snažnog angažmana u tom smjeru.

Pozder je u intervjuu za Fenu govorila o nastavku već započetih projekata, uključujući izradu novih zakona i strategija, te najavila niz projekata koji se tiču zaštite okoliša i turizma.

Ministrica je napomenula da je veliki dio njenog angažmana bio usmjeren na kontinuirano djelovanje na projektima koji su već bili u pripremi. U tom smislu, spomenula je značajne nacrte i prijedloge zakona, kao što su zakon o otpadu, zakon o zaštiti prirode te zakon o zraku.

– Izmjene zakona o upravljanju otpadom su pripremljene i dostavljene institucijama na mišljenje, nakon čega će biti razmatrane na sjednici Vlade FBiH u formi nacrta, dok će zakoni o zaštiti prirode i zraka u formi prijedloga ubrzo biti razmatrani na sjednici Vlade FBiH – kazala je.

Cilj ubraznog rasta i razvoja turizma

Ističe da su zakoni trenutno u posljednjem krugu konsultacija sa strukom, a kako bi bili sigurni da su ponuđena rješenja optimalna u ovom trenutku.

Pozder se također referirala i na usvojenu Strategiju razvoja turizma na sjednici Vladi Federacije, ističući da bi trebala biti razmatrana na narednoj sjednici Parlamenta FBiH.

Strategijom je, pojasnila je, definiran cilj ubrzanog rasta i razvoja sektora turizma i podrazumijeva dvije komponente.

– Prva je rast koji govori o obimu i veličini turističkog sektora, dok druga govori o razvoju i podrazumijeva kvalitativno unapređenje sektora turizma. Prioriteti su jasno definirani, njih je četiri, a to su: razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa, te unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma – navela je ministrica Pozder.

Usvajanje Strategije

Naglasila je da Strategija predstavlja temelj i prvi korak ka trajnom naglašenom partnerskom, te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH, dok je trajni cilj provođenja Strategije zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i stanovništva.

Pozder je izrazila optimizam da će usvajanje Strategije omogućiti intenzivnija ulaganja u turizam, s obzirom na brzi rast te privredne grane u zemlji.

Također je podsjetila da je Vlada FBiH nedavno usvojila Odluku o raspisivanju javnog poziva za sufinansiranje projekata u oblasti turizma. Pojasnila je da je to šest različitih programa, te da jedan od njih provodi Razvojna banka. Drugi će, dodala je, biti provedeni putem Ministarstva, jer se tiču sufinansiranja projekata kao što su različite manifestacije internacionalnog i domaćeg karaktera ili iznajmljivača, odnosno ugostitelja u ruralnim područjima, zatim brendiranje, TV spotovi, kratki filmovi, pa čak i brošure koje promoviraju turističke destinacije, ljepote i bogatstva koja ima FBiH.

– Da bismo imali sve te prirodne ljepote i bogatstva, važno je raditi na zaštiti okoliša. Time smo se bavili prvih 100 dana, a time ćemo se baviti i ostatak mandata – podvukla je.

Zaštita okoliša je, kako ističe, jedna od gorućih tema, i u BiH i u svijetu.

Pozder je nedavno učestvovala u Vankuveru na Sedmoj sjednici Skupštine Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

– Na sjednici smo potvrdili uspostavljanje novog financijskog fonda za biodiverzitet i zaštitu okoliša, koji će do 2030. godine imati oko 30 milijardi dolara – precizirala je ministrica Pozder.

Kaže da je BiH jedna od 185 zemalja koje su bile prisutne na toj konferenciji i koje će imati mogućnost da apliciraju za sredstva kada budu operativna. Ističe da već sada GEF ima više od 200 miliona dolara te da će biti operativna od aprila naredne godine, što BiH otvara nove mogućnosti.

– Ono što sam također uradili u prvih sto dana, a što se tiče ovakvih projekata je proglašenje novih zaštićenih područja, čime se i bavi GEF. Naša obaveza koja je proizašla iz konvencija, koju smo ranije potpisali, je da u narednom periodu zaštitimo 17 posto područja. Trenutno, taj broj iznosi 3 ili 4 posto, zavisno o tome da li govorimo o Federaciji ili cijeloj Bosni i Hercegovini – kazala je.

Pozder kaže da su najnoviji trendovi u svijetu koje zagovara i GEF 30 posto zaštićenog područja do 2030. godine.

– To je veoma ambiciozno, skoro i teško izvodivo, ali mislim da tome trebamo težiti. Već smo inicirali da se nova tri područja proglase zaštićenim i održali smo niz sastanaka s predstavnicima lokalnog nivoa – kazala je ministrica.

Navodi da aktivno rade i na tom polju te da trenutno pripremaju i proglašenje tri nova zaštićena područja, Bara Starača, Bara Tišina te Okresanica.

– Sva tri područja su obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000 koju čine područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i staništa Evropske unije – precizirala je Pozder.

Završna faza za proglašavanje zakona

Za područje Bara Starača i Bara Tišina, dodala je, priprema dokumentacije usklađene sa Zakonom o zaštiti prirode FBiH je u završnoj fazi za proglašenje, dok je za proglašenje područja Okresanica u toku revizija znanstvene podloge.

Ministrica Pozder je spomenula i realizaciju veoma važnog projekta jačanja mehanizama i institucija za upravljanje kvalitetom zraka u četiri kantona u FBiH – Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski i Kanton Sarajevo.

– Svjetska banka je u maju 2023. odobrila finansijski okvir u vrijednosti 50 miliona USD za Projekat unapređenja kvaliteta zraka, kako bi se prevazišli izazovi zagađenja zraka i ublažile njegativne posljedice po zdravlje i ekonomiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – istakla je.

Pozder kaže da projekt uključuje i direktne investicije u održivo grijanje, mjerenje energetske efikasnosti u domaćinstvima, proširenje biciklističke infrastrukture, kao i nabavke vozila gradskog prijevoza na čišći pogon, a sve u cilju smanjenja emisija zagađujućih materija.

Uspješna sezona

Za kraj je ocijenila turističku sezonu u Federaciji BiH, navodeći da je veoma uspješna, s obzirom da period oporavka od pandemije, koja je posebno pogodila turističko-ugostiteljski sektor, još traje.

Postoji kontinuirano povećanje broja dolazaka što pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku te je povećan broj dolazaka za 24 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok se u odnosu na rekordnu 2019. godinu u pojedinim mjesecima bilježi povećanje za dva posto.

– Uzimajući u obzir cjelokupnu ekonomsku situaciju u zemlji, regiji i svijetu, turistička sezona je odlična. Interesantno je da smo u sedmom mjesecu prvi put imali turiste iz Poljske, Saudijske Arabije i Kuvajta među prvih deset stranih zemalja s ostvarenim brojem noćenja, što ukazuje na to da se otvaraju nova tržišta i da naša država postaje sve više destinacija koju turisti iz cijelog svijeta rado posjećuju – kazala je.

Da bi taj trend bio nastavljen, istakla je ministrica Pozder, važno je pojačati avionski saobraćaj, uspostaviti nove linije, pokrenuti željeznički saobraćaj, brendirati i prezentirati destinacije u i van BiH.

– Ulaganje u turizam je ulaganje koje se vrlo brzo vrati, ali istovremeno moramo značajno više uložiti u zaštitu prirode, to su dva neodvojiva procesa – zaključila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica