Pozitivna priča iz Zenice o ostanku mladih u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mladi sve češće sami sebi kreiraju radna mjesta, a jedan od takvih primjera je poslovni poduhvat mladog para iz Zenice.

Aldin i Ajša su osnivaèi Edukativno-zabavne igraonice za djecu predškolskog uzrasta. Ove mlade osobe su osvojile nagradu društvene zajednice za jedan od tri najbolja društvena biznisa u 2017. godini u BiH u organizaciji Social Impact Award-a. Uz pomoć novca koji su osvojili, vlastitih ulaganja i veliku pomoć prijatelja uspjeli su započeti posao koji će postati porodični biznis.

Ajša je profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja, a trenutno radi na završnoj master tezi iz iste oblasti. S druge strane Aldin je neko ko se bavi komunikacijom i dugogodišnji je omladinski radnik. Spojili su svoja znanja i iskustva, te kreirali jedinstven prostor za djecu od dvije do šest godina.

“Tri kutka su namijenjena za razvoj vještina kod djece, i to predčitalačkih, motoričkih i logičkih sposobnosti. Sve navedene sposobnosti će se učiti kroz igru, od učenja brojeva, slova, boja, do rješavanja lakših logičkih zadataka”, izjavila je Ajša objašnjavajući koncept igraonice.


“Naša igraonica se zove “4 kutka”, a četvrti kutak je ostavljen za roditelje. U tom prostoru roditelji će se moći poslužiti nekim od toplih napitaka, koristiti se našom malom bibliotekom ili jednostavno razgovarati i družiti se s drugim roditeljima”, dodao je Aldin.

Aldin i Ajša planiraju u budućnosti proširiti svoju ideju i na druge bosanskohercegovačke gradove, a konačni cilj je pokrenuti vrtić koji bi imao sličan koncept poslovanja kao i njihova igraonica.

Edukativno-zabavnu igraonicu “4 kutka” možete pronaći u samom centru Zenice, u zgradi Akse na drugom spratu. Radno vrijeme igraonice je svaki dan od 10:00h do 19:00h, a više o igraonici potražite na njihovoj web stranici www.4kutka.com ili puted društvenih mreža.č

6yka.com