Portal 072info

Pozitivni efekti uvođenja 4G signala: BiH ispred Njemačke u brzini downloada

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina znatno je napredovala na globalnom indeksu brzine interneta od uspostavljanja četvrte mobilne komunikacijske tehnologije (4G mreže) u našoj zemlji.Podaci globalnog servisa Speedtest, a koji se bavi testiranjem i analizom brzine prijenosa podataka na internetu, govore kako je Bosna i Hercegovina u maju 2019. godine bila rangirana na 43. mjestu po prosječoj brzini mobilnog interneta.

U tom mjesecu svi bh. telekom operateri priveli su kraju zamjenu i modernizaciju mobilne mreže na većini lokacija, što se direktno odrazilo i na bolje rangiranje naše zemlje na globalnom indeksu brzine interneta.

Naime, prije uvođenja 4G mreže naša zemlja nalazila se na nezavidnom 102. mjestu, dok je nakon modernizacije mreže Bosna i Hercegovina napredovala za čak 59 mjesta.

Brzina mobilnog interneta u BiH već je pretekla brzinu fiksnog, odnosno takozvanog “kućnog” interneta, s obzirom na to da je prosječna brzina mobilnog interneta u maju iznosila 33.52 megabita u sekundi, a brzina fiksnog interneta 26.11 megabita u sekundi.

Zanimljivo je da je BiH u maju bila bolje rangirana od zemalja poput Njemačke, Velike Britanije, Japana i Izraela kada je riječ o prosječnoj brzini mobilnog interneta, ali i da se još uvijek nalazi iza Hrvatske (deveto mjesto), Albanije (13. mjesto), Srbije (28. mjesto) i Crne Gore (29. mjesto).

Što se tiče “kućnog” interneta, Bosna i Hercegovina nalazi se na 82. mjestu i bolje je rangirana od zemalja poput Grčke, Turske i Azerbejdžana. I u ovom slučaju naša zemlja zaostaje za državama regije jer podaci pokazuju da se Srbija nalazi na 52. mjestu, Crna Gora na 64., Hrvatska na 69., a Albanija na 73. mjestu.

Očekuje se da će BiH prilikom updatea za naredne mjesece dodatno napredovati na globalnom indeksu brzine interneta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 150
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME