Portal 072info

Pozitivnina priča iz Žepča: Gradani svih etničkih i stranačkih pripadnosti zajedno rekli ne nasilju

Iz Žepča dolazi jedna lijepa i pozitivna priča gdje su građanke i građani Žepča svih etničkih i stranačkih pripadnosti zajedno rekli ne nasilju .

Generalna skupština UN 1999.god. proglasila je 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.U mjesecu novembru obilježava se 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama .

Tim povodom sinoć je u Sali OV Žepče , a u organizaciji Foruma žena OO SDP BiH Žepče upriličen okrugli sto „Nasilje u porodici“.Uvodničar u temu bila je socijalna radnica iz Žepča Ševala Muslić.Skupu je prisustvovalo oko 40-ak građanki i građana Žepča , te delegacija Foruma žena OO SDP BiH Zavidovići,koju je predvodila Senija Gušo .Kako je istakla u svojoj uvodnoj riječi predsjednica Foruma žena OO SDP BiH Žepče Vildana Stanišić,posebno raduje činjenica , da su sinošnjem skupu prisustvovali građanke i građani Žepča različitih nacionalnih i stranačkih pripadnosti ,što prije nije bio slučaj .Iako se mi u Forumu žena bavimo uglavnom temama koje se tiču svih nas bez obzira iz koje skupine dolazimo ,do sada su našim skupovima prisustvovali isključivo članovi SDP-a .Evo sada je ta praksa prekinuta i to me veoma raduje .-Istakla je Stanišić.Gospođa Ševala Muslić je potom otvorila debatu na temu nasilja i u svom iscrpnom govoru prisutnima detaljno objasnila definiciju nasilja i forme nasilja .Potom je iznijela statističke podatke o nasilju u državi i navela razloge za nasilničko ponašanje .Gospođa Muslić je takođe govorila ko su nasilnici i gdje se naručito ispoljava nasilje .A završila je svoje izlaganje pojasnivši kako se zaštititi od nasilja i ko je u obavezi da prijavi nasilje .

Načelnik PU Žepče gospodin Vladimir Jozinović ,svoje izlaganje je započeo podatkom da je nakon 2013.god.broj prijava nasilja bio u porastu ,dok je sada ponovo u padu .Tako je u mjesecu oktobru na području ZDK prijavljen 21 slučaj nasilja od toga 50% u Zenici . Dok je na području općine Žepče u toku ove godine do sada zabilježeno 6 slučajeva prijave nasilja .Te je zabilježeno 60 slučajeva razvoda brakova .Kako je rekao načelnik Jozinović posljedice složenih političkih prilika dovode do velikog broja razvoda i suicida .Značajnu ulogu u nasilju igra i genetika jer nasilnik proizvodi nasilnika . U 60-70% slučajeva žene su žrtve nasilja ,a ima slučajeva gdje su roditelji , braća i sestre nasilnici ali i žrtve .Gospodin Jozinović je takođe istakao u svom govoru da PU Žepče ima dobru saradnju sa Centrom za socijalni rad i Domom zdravlja u Žepču te sa udruženjem „Medika“ u Zenici .Mada opština Žepče nije potpisala sporazum sa „Medikom“ o finansiranju .Na pitanje prisutnih koja je najčešća mjera ,koja se preuzima u slučaju nasilja Jozinović je odgovorio , da je to zabrana pristupa nasilnika žrtvi .

Elvis Botić vijećnik SDP-a u OV Žepče i predsjednik OO SDP BiH Žepče predložio je da se općina Žepče inkluzira u slučaju „Medika „.Amira Mehmedović sekretarica Medžlisa IZ Žepče govorila je o nasilju sa aspekta vjere ,te citirala dio sure „ Nahl „i naglasila da IZ u Žepču takođe puno radi na temi suzbijanja nasilja , posebno sa ženama .

Husein Softić, policajac u penziji govorio je o svojim iskustvima ,gdje je iznio slučaj u kojem je muškarac koji se njemu obratio za pomoć bio žrtva nasilja od strane svoje supruge .Softić je takođe predložio bolju saradnju između građana i policije .O internetskom nasilju govorila je Zemira Mujičić predsjednica KUD-a „Slovo o Žepču „ iz Žepča .Kazala je kako se problemi u kući uglavnom rješavaju preko djece ,te da djeca trebaju što više da se uključuju u kulturno – sportske aktivnosti i tako se sklone sa ulice i manje vremena provode na internetu koji zna biti jako opasan , posebno za maloljetnike .

Na kraju večeri predsjednica Foruma žena OO SDP BiH Žepče Vildana Stanišić još jednom se zahvalila svima na prisustvu i učešću u debati i sve prisutne pozvala na druženje u kancelariji SDP-a u Žepču uz kolače i osvježavajuće napitke . 

Porodica je osnovna ćelija ljudskog društva , te bez zdrave i jake porodice nema ni zdravog , ni jakog društva zaključak je sinošnjeg okupljanja u Žepču ,te rješavanju problematike nasilja trebamo pristupiti svi zajedno .

Podijelite članak
  • 30
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box