Poziv aerodromima u BiH da pomognu

Podijelite vijest

Državni komitet sigurnosti civilnog vazduhoplovstva BiH urgirao je danas je na sve institucije civilnog zrakoplovstva u zemlji da se u punom kapacitetu uključe u pomoć područjima ugroženim poplavama i doprinesu sanaciji nastale štete u skladu s svojim mogućnostima.

“Pozivam aerodrome i institucije u BiH da olakšaju prihvat letjelica koje dolaze iz inostranstva na ispomoć i da daju maksimalni doprinos u okvirima svojih nadležnosti kako bi se letovi prema ugroženim područjima nesmetano odvijali”, rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, koji je predsjedavao današnjom sjednicom Državnog komiteta.

Pomoć u helikopterima za spasavanje ljudi i dopremu prijeko potrebne pomoći BiH su ponudile Hrvatska, Slovenija, Austrija, Turska. Misija USAID-a u našoj zemlji ponudila je pomoć u čamcima i motorima, a i Repubilka Makedonija zaintersovana je da pomogne stanovništvu BiH. U Ministarstvu sigurnosti BiH jutros su kazali da još čekaju da međunarodnse spasilačke ekipe počnu raditi na područjima gdje je najviše ugroženih ljudi, na cijelom potezu od Zenice do Bijeljine.

U evakuciji stanovništva ugroženog poplavama i klizištima i danas učestvuju pripadnici Oružanih snaga BiH, kojima su na raspolaganju tri helikoptera.

“Od jutros djeluju dva helikoptera OS BiH o na području Maglaja, Doboja, Dervente. Na najugroženijim područjima djeluju i naša motorna vozila, čamci, ljudstvo i mašine. OS su također prisutne danas i u Bijeljini, Zenici, Živinicama, Lukavcu, Bijeloj Ploči kod Maglaja”, kazali su u Ministarstvu odbrane BiH.