POZIV GRAĐANIMA Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju KBZ

Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL I MFH) Kantonalne bolnice Zenica održava se po peti put kao dio obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

Tim povodom u četvrtak 20.04.2017. godine od 13 do 19 sati specijalisti maksilofacijalne hirurgije i otorinolaringologije u prijemnoj ambulanti Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju Kantonalne bolnice Zenica vršiti će specijalističko-konsultativne preglede bez uputnica i potrebe prethodnog naručivanja.

Na pregled se pozivaju građani sa smetnjama u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, ali i oni koji osjećaj bol u području lica, vilice i usta, imaju oteklinu ili čvor na vratu, promukli su, otežano ili bolno gutaju ili su primijetili izrasline ili promjene na koži glave i vrata.

 

Prošle godine u Zenici, kao jednoj od 402 lokacije širom svijeta, na pregled se odazvalo 126 građana. Na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili intervenciju je upućeno 10 osoba od kojih je 2 zbog sumnje na zloćudnu bolest.

Obilježavanje svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata započeće 17.04.2017, godine u Muzeju grada Zenice promocijom dokumentarnog filma “Život bez glasnica”, izložbom pod nazivom “Pušenju je mjesto u muzeju” i predavanjem u srednjim školama o faktorima rizika za nastanak zloćudnih tumora glave i vrata.

21.04.2017. godine planirano je u Hotelu Zenica u 18h predstavljanje nove usluge polisomnografije koja se vrši na Službi za ORL I MFH prvenstveno za doktore porodične medicine, specijaliste interne medicine  neurologije, pulmologije i druge zainteresovane.

22.04.2017. godine u okviru stručnog simpozija otorinolaringologa sa međunarodnim učešćem u Hotelu Zenica planirano je da po prvi put u Bosni i Hercegovini laringektomirana osoba (osoba kojoj je odstranjen grkljan i koja diše na otvor na vratu) zapliva što bi bio značajan napredak u rehabilitaciji i psihoonkološkoj potpori laringektomiranih osoba.