Portal 072info

Poziv na oprez: Kupanje u Neretvi kod Mostara nije preporučljivo

Screenshot 6 352
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Završena su ispitivanja rijeke Neretve u Mostaru i rezultati analiza su u skladu sa dosadašnjim, tj. ne zadovoljavaju mikrobiološke EU standarde za vode za kupanje, potvrđeno je u petak iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Naime, Agencija, kao i svake godine, vrši ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. ‘tradicionalnim kupalištima’ na rijekama, jezerima i priobalnom moru.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Rijeka Neretva već dugi niz nije za kupanje u Mostaru, ali građani ne mare za to, piše Bljesak.

Analize na 18 lokacija

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Planom monitoringa u ovoj godini je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato, te priobalne vode – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit).

Tokom ljetnih mjeseci se, navode, jednom do dva puta mjesečno, putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu voda za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

U junu je, tvrde, planiran manji broj ispitivanja (kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit, Neretva – Carinski most i Stari most), a uzorci se trenutno ispituju.

”Dosadašnjih godina rezultati ispitivanja voda za kupanje u Neumu zadovoljavaju standarde za kupanje. Na ostalim tradicionalnim kupalištima su dosadašnji rezultati ispitivanja uglavnom dobri, ali je i na njima prisutan veliki broj izravnih ispusta kanalizacija iz manjih ili većih naselja, a poseban problem predstavljaju i divlje deponije sa svojim procijedim vodama”, kažu za Bljesak.info iz Agencije.

Na vlastitu odgovornost

Problemi u hercegovačkim vodama, isti su godinama. ‘Problematika voda za kupanje polazi prvenstveno od toga što su rijeke recipijenti za vode iz kanalizacijskih sustava koje se u većini općina na ovim prostorima ispuštaju bez adekvatnog pročišćavanja. Pored pozitivnih pomaka u Konjicu gdje je u funkciji uređaj za obradu otpadnih voda kapaciteta 5.000 ES, Jablanici gdje je postavljeno više manjih uređaja kapaciteta 3.250 ES, Ljubuškom (uređaj kapaciteta 6.000 ES) i Čitluku (uređaj kapaciteta 14.000 ES), u Mostaru je u probnom radu uređaj kapaciteta 100.000 ES na koji je skoro priključen i lijevo obalni kolektor čime je bitno smanjena količina otpadnih voda koje se izravno ispuštaju u rijeku Neretvu.

A, dok se problemi ne riješe, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost.

“Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidroelektrane. U sušnim razdobljima, kada su vodostaji rijeka u opadanju, moguća su trenutna pogoršanja mikrobioloških parametara na svim vodnim tijelima”, dodali su.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 15
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nadaleko poznat Most na Neretvi prodaje se u staro željezo

072info.com

Analiza stručnjaka: U Mostaru skoro svaka druga porodica posjeduje neku vrstu oružja

072info.com

Euronews o Mostaru: Jedini evropski grad u kojem je život 12 godina zamrznut zbog politike

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6