Portal 072info

Poziv nadležnim institucijama da spriječe zloupotrebe podataka građana

izbori korona maska
16.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zapocela je predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH. Izbori na kojima ce gradjani birati opcinska i gradska vijeca, nacelnike i gradonacelnike, biti ce odrzani 15. studenog. Photo: Armin Drugut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH tvrdi da objavljivanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH „nije bila nužna mjera u demokratskom društvu za sprečavanja izbornih prevara“.

To je navedeno u odgovoru Agencije na dopis koji je nedavno uputio Transparency International u BiH (TIBiH), a u kojem se od Agencije traži zaštita građana čiji su podaci zloupotrijebljeni za glasanje iz inostranstva, navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TIBiH, istovremeno, podsjeća da je Odluka Agencije da Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) naloži uklanjanje spiska za glasanje izvan BiH izazvala je brojne reakcije, jer je upravo njegovo objavljivanje otkrilo brojne fiktivne prijave i masovnu zloupotrebu podataka građana BiH.

– Ipak, Agencija u odgovoru TIBiH tvrdi da postoje drugi ‘manje intenzivni načini obrade ličnih podataka za sprečavanje izbornih prevara’ ne navodeći tačno koji, da ne želi otvarati pitanje zloupotrebe, te podsjeća da svaki građanin može pismeno zahtijevati uvid u Centralni birački spisak – navodi se u saopćenju. https://91c115da5ce75a84bc2d7dd9e12a021c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako se nadalje navodi, Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH u dopisu navodi da je još 2012. otkrila jedan slučaj zloupotrebe ličnih podataka za glasanje iz inostranstva, kao i da je utvrdila nedostatke u propisima koji do danas nisu izmijenjeni, te da od tada ne postupa po prijavama građana, nego ih prosljeđuje organima gonjenja.

– U isto vrijeme, u dopisu nije navedeno koji će se mehanizmi obezbijediti građanima da zaštite svoja prava – ističe se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz TIBiH, također, podsjećaju da Agencija u dopisu navodi da nije nadležna da CIK-u utvrđuje konkretna rješenja, iako po Zakonu pored ovlašćenja zabrane obrade podataka, može i da donose i propise i smjernice kako da se podaci obrađuju.

TIBiH je, stoga, u odgovoru Agenciji naglasio – da ovakav stav Agencije nikako ne doprinosi konstruktivnom rješavanju problema, te da odstupa od odredbi Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, koji omogućava pravo na obradu ličnih podataka bez saglasnosti nosioca, ako je ona potrebna da bi se ispunio javni interes, ili ako je neophodna zaštita zakonitih prava, od čega je jedno svakako i biračko pravo.

Stoga je TIBiH pozvao Agenciju da u saradnji s Centralnom izbornom komisijom iznađe rješenje ovog problema kako bi se utvrdili mehanizmi provjere i otkrivanja krađe identiteta u izbornom procesu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TIBiH je od objavljivanja spiska dobio brojne prijave građana koji se žale upravo na zloupotrebu njihovih podataka u kontekstu izbornih prevara, stoga u isto vrijeme apeluje na nadležne institucije da objave jasne instrukcije građanima koji se nađu u ovakvoj situaciji na koji način mogu ostvariti zaštitu svojih prava, navodi se u saopćenju.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

PREKINUTA IZBORNA ŠUTNJA U ZENIČKOJ SDA: Nakon ubjedljivog poraza, oglasio se Pivić

DPA - Portal 072info

Koliko su glasova na izborima osvojili SDA, SNSD i HDZ u odnosu na 2016. godinu

Portal 072info

CIK u četvrtak razmatra poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME