Pozivaju se kantoni da ubrzaju obradu zahtjeva za isplatu novčane podrške poljoprivrednicima

traktor njiva poljoprivreda
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Program novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu od 106.000.000 KM sa mjerama podrške koje trebaju doprinijeti održivosti i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, a koji je Vlada Federacije BiH usvojila protekle sedmice, stupio je na snagu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu omogućava da, nakon što kantoni dostave obrađene zahtjeve, budu isplaćena sredstva podrške poljoprivrednim proizvođačima.

– Federalno ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija osiguralo novac za isplatu podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Zbog toga smo uputili poziv svim kantonalnim ministarstvima nadležnim za poslove poljoprivrede da ubrzaju proces obrade zahtjeva poljoprivrednih proizvođača, kako bi se nakon dostavljenih obrađenih zahtjeva stvorili preduslovi za isplate novčanih podrški.

Poljoprivrednicima je danas, u vrijeme proljetne sjetve, pored visine poticajnih sredstava bitna i redovnost isplate – istakli su iz Ministarstva.

Na zajedničkim sastancima održanim tokom februara i marta resorni kantonalni ministri upoznati su o neophodnosti pravovremene obrade zahtjeva od strane kantonalnih ministarstava radi što brže isplate sredstava podrške poljoprivrednim proizvodačima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Faktor