Portal 072info

Poznate cijene rominga u zemljama zapadnog Balkana nakon 1. jula

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) danas je donijela odluku o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, a u skladu sa sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu zapadnog Balkana koji stupa na snagu 1. jula.

Operatori će u periodu od 1. jula 2019. godine do 30. juna 2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odlazni pozivi: 0,27 KM/min – “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”; SMS poruka: 0,11 KM “BH Telecom”, “Telekom Srpske”, 0,10 KM “HT Mostar”, mobilni internet 0,27 KM/MB “BH Telekom”, “Telekom Srpske”, “HT Mostar”.

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižene od 25 do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 85-92 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 13-20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 87-97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će snižena za 6-17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će niža za 71-88 posto. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, bit će niža za 27-31 posto. Cijena za 1 MB prijenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Albaniji i Kosovu, bit će snižena za 94-99 posto. 

Pojašnjenja radi, razlog za smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje prvi put pristupile sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME