AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Pokazivanje srednjeg prsta obično se ne smatra ‘damskim potezom’, a one koje ga pokazuju inače proglašavamo nekulturnima. No, ovih dana pokazivanje srednjeg prsta dobilo je posve novo značenje. 

Sve je počelo s osječkom dogradonačelnicom Žanom Gamoš koja je privukla pažnju javnosti kad je na društvenim mrežama  pokazala srednji prst Miroslavu Škori zbog njegove izjave da bi se silovane žene, koje su tokom silovanja zatrudnjele, trebale posavjetovati s porodicom o tome što učiniti.

Gamoš je objavila fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst te uz nju poručila: ‘Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savjete što silovana žena treba napraviti. Pa se posavjetuj!, prenosi Jutarnji.

Nakon toga krenula je prava lavina i brojne poznate Hrvatice odaslale su vrlo jasnu poruku što misle o spornoj Škorinoj izjavi.

I bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović reagirala je na izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića o pobačaju u slučaju kada su žene silovane.

“Pridružujem se svim ženama koje ovim ‘nepristojnim’ činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stoljećima unazad. Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će ‘baja’ reći.

Uvijek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uvjetovanja, posebno u najosjetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak potpore dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju”, kazala je Kolinda. 

I druge poznate Hrvatice odlučile su izreći jasan stav o ovoj temi.

Glumica Bojana Gregorić Vejzović tako je na Instagramu podijelila svoju fotografiju iz 2000. godine na kojoj drži podignut srednji prst, a potpisala ju je riječima: ‘Žene, izađite na izbore dok još možete.’

Ubrzo je i Jelena Veljača na svom Instagram profilu objavila fotografiju snimljenu za naslovnicu magazina Svijet prije devet godina i uz nju napisala: 

‘Ovom prilikom pozivam sve svoje pratiteljice da pokažu srednji prst Škori koji misli da se silovana žena mora o abortusu dogovarati s obitelji, i Raspudiću koji misli da silovana žena mora roditi, a i generalno frajerima koji misle da bilo koja žena bilo što mora. Hvala što me pratite. Volim vas’’, napisala je.