Portal 072info

Poznate ličnosti Srbije koje su promijenile vjeru: Neki su napustili islam, a neki prešli u isti!

Veliki broj srpskih javnih ličnosti i estradnih zvezda menjao je svoju veru iz raznih razloga i ubeđanja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvek nagađa da su to uradili…

Menjanje vere posebno na Balkanu nikada se nije gledalo previše balgonaklono, bilo da je to stvar nečijeg ličnog ubeđenja, povratak korenima, trend ili pronalaženje duhovonog mira. Šta je to što utiče na takvu odluku do kraja neće nikada biti jasno, ali to kod običnih ljudi ne izaziva određene komentare niti uzbuđenja, osim kad su u pitanju javne ličnosti koje se bave javnim poslom ili su u pitanju estradne zvezde.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prelazak na novu religiju u svetu, posebno u SAD i nije neka vest za medije, za razliku od nas gde je prelazak na novu veru nekih od javnih ličnosti ustalasao medijsku scenu.

Veliki broj srpskih javnih ličnosti i estradnih zvezda menjao je svoju veru iz raznih razloga i ubeđenja. Neki to javno nisu krili, a za neke se još uvek nagađa da su to uradili.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od prvih koji je pronašao svoj duhovni mir bio je folk pevač Sinan Sakić i njegova supruga Sabina. Oni su sebe pronašli kod indijskog duhovnog vođe Sai Babe od koga su naučili da su slava i bogatstvo samo prolazne stvari, ali i uverili se u brojna čuda.

Sinan je svoj iskorak ka tome napravio 1996. kada je posetio Indiju, nakon što je njegov najmlađi sin Alen zadobio teške opekotine, a kasnije je uvek isticao da za njegovo izlečenje može zahvaliti i boravku u hramu Sai Babe. Sinan je često isticao da je u budizmu pronašao ono što najviše volim i da svakim danom radim na duhovnom uzrastanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Putem budizma krenuo je i rok pevač Srđan Gojković Gile, pevač “Električnog orgazma”. On je otkrio budizam pre pet godina kada je kako kaže osetio ” unutrašnji mir”. Prema njegovim rečima koje je često isticao u medijima u hrišćanstvu nije pronašao odgovore na pitanja koja su ga mučila, kao i da je prolazeći kroz težak period bio veoma frustiran životom. Prelaskom u budizam prema njegovim rečima u svakodnevnom životu se promenilo mnogo toga i da svoj um uči da ne ide u stranputice i ćorsokake i da ne vidi iskrivljene stvari, nego da ih vidi onakvima kakve one zaista jesu.

Na estradi najspominjanija ličnost koja je čak dva puta navodno menjala veru bio je pokojni folk pevač Amir Rešić poznatiji kao Nino. Navodno je sa islama sredinom 1990-ih na vrhuncu slave prešao na hrišćanstvo i uzeo ime Nikola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U pravoslavlju je navodno ostao do 2004. godine kada se ponovo vratio u islam. Nino je preminuo 2007. godine.

Najviše bure svakako pri prelasku iz hrišćanstva u islam izazvala je pevačica Dunja Ilić, koja je to učinila 2012. Dunja je tad čvrsto rešila da promeni svoj način života, pobegne od poroka i lažnih prijatelja, i odlučila da promeni veru i mesto stanovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O islamu nije želela mnogo da priča, osim što je rekla da je islam najbolja odluka koju je donela u životu. Mnogi su tvrdili da je to uradila iz ljubavi i kako bi se rešila poroka, dok je ona s druge strane govorila da je u islamu prepoznala lepotu koju nije našla u pravoslavlju.

Režiser Emir Kusturica se krštenjem u manastiru Savina, s krštenim imenom Nemanja, vratio pradedovskoj veri.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna. Moj otac je rođen kao musliman, ali je, pre svega, bio Srbin. Moja majka je takođe iz muslimanske porodice. Ali, ona se ne identifikuje ni s jednom religijom. Veruje u snagu ljubavi. Ja svoju nacionalnost zasnivam na svom jeziku. To je ranije bio srpskohrvatski, danas je to srpski. Ovo nacionalno kulturno nasleđe definiše, dakle, moj identitet. Ali, ja se osećam takođe i Crnogorcem, jer mentalitet brđana je blizak mom – poverio se svojevremeno francuskom „Figaru“.

Poznati srpski ekonomista Mahmud Bušatlija, koji je rođen u Sarajevu promenio je ime sa 68 godina u Stanko Crnojević i vratio se pravoslavlju, veri svojih predaka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je kada se poveo razgovor na tu temu rekao da dobrim delom iz profesionalnih razloga ne može da napusti originalno ime pod kojim deluje već 45 godina.

Telegraf

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME