Poznati bh. muzičar preminuo u 44. godini života

3638171F 6303 4AF9 9528 6DB9D7BB2583
Podijelite vijest

U Sarajevu je u 44. godini preminuo poznati muzičar Nihad Krečo nakon duge bolesti.

Bio je bolestan već duže vrijeme, jučer smo se čuli i rekao je da se nada da će biti bolje, potvrdio nam je njegov bliski prijatelj i saradnik Eldin Huseinbegović.

Nihad Krečo se školovao u Sarajevu, gdje je završio Muzičku akademiju Univerziteta u klasi prof. Nede Stanković. Specijalizirao se tokom 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu, u klasi prof. Stefana Lindgrena.

Dobitnik je tri prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata FBiH. Imao je koncerte u zemlji i inostranstvu (Švedska, Češka, Izrael, Grčka, Kanada, Francuska i Njemačka,Turska), nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom i snimao za Federalnu Televiziju BiH i TV Sarajevo.

Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švajcarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alain Lefevrea, Victora Rosenbaum-a, Jean-Paul Sevilla-e i Augusta Hautbo-a. Tokom ljeta 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontenblaeu (Francuska), u klasama prof. Frederica Agassi-a, Philipa Bianconi-a i Xu Zhang-a. Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Bio je zaposlen na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu kao vanredni profesor na glavnom predmetu klavir.


Podijelite vijest