Poznati bh. pjevač Alen Islamović proizvodi lješnjake za tržište EU

Poznati bh. pjevač Alen Islamović proizvodi lješnjake za tržište EU

Poznati bh. pjevač Alen Islamović počeo se baviti proizvodnjom lješnjaka od kojih planira napraviti vlastiti brend koji će prodavati u zemljama Evropske unije. Plantaže je već zasadio a počeli su i pregovori o izvozu.

Krajem 2016. na parceli u Kraljama kraj Bihaća, koju mu je supruga s bratom dobila u nasljedstvo, Alen Islamović zasadio je prve lješnake. U blizini je kupio još dvije parcele tako da na 2,3 hekatara ima ukupno 1.500 lješnjaka.

Prošle godine smo imali brobu s korovom, ali sad je to zatravnilo i sad to postaje već prava lijepa plantaža, samo treba da čekamo, da izguramo, da to postanu prava stabla – rekao je Islamović za Liberty TV.

Dodaje da je lješnjak interesantno drvo koje rađa 80 do 100 godina, što znači da će se ovom plantažom najvjerovatnije moći baviti i njegovi unuci i praunici. Islamović ističe da Bihać ima idealnu nadmorsku visinu, zemlju i zrak za lješnjak, i što je najbitnije – ima zdravu vodu.

Dalje ću proširiti posao u razbijanju lješnjaka, ići u neki svoj brend, nekog eko lješnjaka, koji bi pakirao po 100 ili 200 grama, do kilograma, i plasirao na tržište Evropske unije. Već imam neke kontakte sa Švedskom, Danskom i Norveškom koje su željnje lješnjaka. Oni nemaju dovoljno lješnjaka za jesti, a kamoli za preradu – kaže Islamović.

Planira i nabavku mehanizacije i izgradnju sistema navodnjavanja. U cijelom procesu proizvodnje od samog početka se konsultovao sa stručnjacima.

Alenova želja i ideja da uloži u plantažu lješnjaka zapravo se rodila iz uzetih uzoraka analize zemljišta, kada smo vidjeli šta zemljišta ima od prirodnih resursa, i vidjeli kulture koje bi najbolje odgovarale tom tipu zemljišta – rekao je Edhem Hodžić, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Liberty TV / BiznisInfo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica