Poznati bh. pjevač Alen Islamović proizvodi lješnjake za tržište EU

Poznati bh. pjevač Alen Islamović počeo se baviti proizvodnjom lješnjaka od kojih planira napraviti vlastiti brend koji će prodavati u zemljama Evropske unije. Plantaže je već zasadio a počeli su i pregovori o izvozu.

Krajem 2016. na parceli u Kraljama kraj Bihaća, koju mu je supruga s bratom dobila u nasljedstvo, Alen Islamović zasadio je prve lješnake. U blizini je kupio još dvije parcele tako da na 2,3 hekatara ima ukupno 1.500 lješnjaka.

Prošle godine smo imali brobu s korovom, ali sad je to zatravnilo i sad to postaje već prava lijepa plantaža, samo treba da čekamo, da izguramo, da to postanu prava stabla – rekao je Islamović za Liberty TV.

Dodaje da je lješnjak interesantno drvo koje rađa 80 do 100 godina, što znači da će se ovom plantažom najvjerovatnije moći baviti i njegovi unuci i praunici. Islamović ističe da Bihać ima idealnu nadmorsku visinu, zemlju i zrak za lješnjak, i što je najbitnije – ima zdravu vodu.

Dalje ću proširiti posao u razbijanju lješnjaka, ići u neki svoj brend, nekog eko lješnjaka, koji bi pakirao po 100 ili 200 grama, do kilograma, i plasirao na tržište Evropske unije. Već imam neke kontakte sa Švedskom, Danskom i Norveškom koje su željnje lješnjaka. Oni nemaju dovoljno lješnjaka za jesti, a kamoli za preradu – kaže Islamović.

Planira i nabavku mehanizacije i izgradnju sistema navodnjavanja. U cijelom procesu proizvodnje od samog početka se konsultovao sa stručnjacima.

Alenova želja i ideja da uloži u plantažu lješnjaka zapravo se rodila iz uzetih uzoraka analize zemljišta, kada smo vidjeli šta zemljišta ima od prirodnih resursa, i vidjeli kulture koje bi najbolje odgovarale tom tipu zemljišta – rekao je Edhem Hodžić, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Liberty TV / BiznisInfo