Poznati bh. youtuber Bake: U životu je bitno postaviti ciljeve! 

76EE0332 AAE1 4EFE 8381 325FCA098EFB

Osamnaestogodišnji  Bakir Karasalihović iz Kiseljaka jedan je od najuspješnijih bosanskohercegovačkih youtubera. Osim što se bavi kreiranjem video-sadržaja na YouTubeu i društvenim mrežama, Bakir je učenik trećeg razreda Srednje elektrotehničke škole. Svoj YouTube kanal otvorio je sada već davne 2015. godine po uzoru na inozemne youtubere, a sada njegov kanal broji više od 520 hiljada pretplatnika, dok njegova videa imaju milionske preglede.

Bakir, odnosno Bake, počeo je svoju youtubersku karijeru kada je imao samo 11 godina, a sada je jedan od najuspješnijih bh. youtubera. Samo za „Azru“ govorio je o svojim počecima, ali i otkrio sve zanimljivosti ovoga posla.

– Ideja se rodila sasvim slučajno 2015. godine. Naime, kao dječak sam gledao strane youtubere kako igraju igrice i tada sam pomislio da mogao da objavim neki super momenat koji sam imao igrajući jednu sportsku igricu. I tako je sve  i počelo – kazao je.

Trenutno Vaš YouTube kanal broji čak 520 hiljada pretplatnika. Kakav je osjećaj biti toliko popularan i voljen?

– Osjećaj je nevjerovatan. Ja pretplatnike ne gledam samo kao broj, već kao stvarne ljude koji su došli do mog kanala i pretplatili se, jer im se to što radim svidjelo. Time se veoma ponosim, jer 520 hiljada pretplatnika nije mala brojka.

S obzirom na to da je YouTube platforma koja ima mnogo korisnika, mnogo youtubera koji se bave istom tematikom, jeste li se nadali ovolikoj popularnosti kada ste otvorili svoj YouTube kanal?

– Apsolutno ne. U ovu avanturu s YouTube kanalom krenuo sam jer mi je bilo zanimljivo. U prve dvije godine sam objavio svega nekoliko videa. YouTube sam ozbiljnije shvatio tek 2017. godine, kada sam i dobio ogroman broj pratilaca za kratko vrijeme.

Ovo je platforma koja okuplja ljude iz cijelog svijeta. Odakle je publika koja Vas prati?

– Najviše me prati publika s Balkana. Ima tu i naše dijaspore širom svijeta, Njemačka, Austrija, Švicarska, Amerika…

Kakve su povratne informacije pratitelja kanala, Vaših fanova?

– To se sve može vidjeti prema pregledima i komentarima na mojim videima, a oni su uglavnom pozitivni. Drago mi je što je to publika koja me zapratila zbog mene i koja će me pratiti bez obzira na to kakav sadržaj snimam.

U kolikoj mjeri aktivno snimanje i montiranje za YT nosi sa sobom odricanja?

– Devedeset pet posto slobodnog vremena u danu kojeg imam usmjereno je u stvaranje sadržaja. Bilo to live streamovanje, smišljanje ideje za video, snimanje, montiranje itd. Ako u jednom danu live streamujem, snimam i montiram, što se često dešava, potrebno mi je više od 15 sati aktivnog rada na računaru.

Osim toga, izbacili ste i nekoliko pjesma za koje ste sami pisali tekst i muziku. Otkud ljubav prema muzici?

– Uvijek sam volio muziku. Još kao mali sam stalno nešto pjevušio i pisao tekstove. Pjesme koje sam dosad izbacio su bile isključivo testne, htio sam da vidim kako će publika prihvatiti. Ozbiljne stvari tek dolaze.

Kako YT funkcionira kod nas u Bosni? Mnogi pišu o basnoslovnim ciframa koje se mogu zaraditi na ovoj društvenoj mreži, koliko u svemu tome ima istine?

– Sve je moguće ukoliko znaš unovčiti svoj sadržaj. Zarada se dijeli na više dijelova i izvora. Od YouTube pregleda jeste najmanja, gotovo neprimjetna u odnosu na zaradu od sponzorstava i partnerskih ugovora.

Imate li u budućnosti namjeru i želju mijenjati tematiku kanala ili staviti fokus na nešto drugo?

– Jedina stvar koja će se promijeniti u budućnosti jeste kvalitet. Planiram ljestvicu kvaliteta podići jako visoko s novom opremom kako bih svojim pratiocima obezbijedio još veći doživljaj sadržaja koji snimam.

Hoćete li našim čitateljima otkriti šta je sve potrebno kako bi imali uspješnu YouTube karijeru. Imate li neki savjet za sve one koji se ovim poslom planiraju baviti u budućnosti?

– Bitno je postaviti cilj i pratiti ga sve dok ga ne ostvarite. Trebate ignorisati negativne ljude i komentare s „tunel vizijom“. I korak po korak, ostvarit ćete svoje ciljeve i prikupljati publiku.

Kakvi su planovi za naredni period kada je riječ o Vašoj YouTube karijeri?

– Nova 2022. godina bit će najbolja godina do sada. Moje pratioce očekuju nove pjesme, zanimljivi videi s poznatim ličnostima i još mnogo toga, ali ne mogu vam sada baš sve otkriti.

IZVORAzra.ba
Prethodni članakBrojni građani ispratili komandanta u sudnicu: Počinje iznošenje završnih riječi odbrane Dragana Vikića
Sljedeći članakDrama na moru: Požar na trajektu s 288 osoba, kapetan naložio evakuaciju (VIDEO)