Poznati detalji o obaveznoj vakcinaciji: Kazna i do 3.600 eura

919C9B37 EC8B 4344 8567 014EC91B8386
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Poznati su detalji o tome kako austrijska vlast namjerava provesti obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa. Riječ je o planu kojeg čine tri faze.

Ako se u konačnici prihvati prijedlog Vlade Austrije o obaveznoj vakcinaciji, izgledno je da će ona početi sljedeći mjesec. Prema pisanju online izdanja lista Kurier, bit će obavezna za sve punoljetne osobe. Bit će izuzete samo trudnice i oni koji se ne mogu vakcinisati iz drugih zdravstvenih razloga.

Oni koji se ne budu vakcinisali bit će novčano sankcionisani u iznosu od 600 do 3.600 eura. Nije predviđena kazna zatvora.

Plan vakcinacije je sadržan od tri faze. Prva faza jeste sama vakcinacija koja bi trajala do 15. marta. Druga faza je pregled nevakcinisanih od 15. marta, dok je treća faza izricanje opomena nevakcinisanim, a potom i sankcionisanje. Svako ko bude propuštao termin za vakcinaciju bit će sankcionisan.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je tokom posljednjeg obraćanja napomenuo kolike su koristi od vakcinacije te poručio da je obavezna vakcinacija “sredstvo za ostvarivanje slobode”. Zakon kojim se obavezuje na vakcinaciju moći će biti povučen ako stručnjaci zaključe da vakcina više nije provjereno sredstvo u borbi protiv koronavirusa.

Podsjećamo, Austrija je prva država Evropske unije koja se prošle godine odlučila da obaveže na vakcinaciju.