Poznati lijek protiv kašlja povlači se s tržišta zbog opasnosti

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vijeće za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) završilo je ocjenu lijekova s djelatnom tvari folkodin.

Ovaj lijek se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja kod odraslih i djece, te je preporučilo ukidanje odobrenja za stavljanje u promet u Evropskoj uniji (EU) za navedene lijekove.

Opoidni lijek

Ovaj opoidni lijek se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. 

Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje.

ČITAJ JOŠ:  U ZDK-u realizovan samo dio predviđenih kapitalnih ulaganja za MUP

Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj te je nacionalno odobren u sedam država članica EU-a, piše Slobodna Dalmacija

Tvrda kapsula

U Republici Hrvatskoj folkodin je dostupan u Pholcodin Alkaloid 10 mg tvrdim kapsulama.

Tokom ovog postupka, stručnjaci su ocijenili sve dostupne dokaze, uključujući konačne rezultate iz ispitivanja ALPHO1, podatke o sigurnosti ovih lijekova nakon njihovog stavljanja u promet te informacije zaprimljene od trećih strana, poput zdravstvenih radnika. Dostupni podaci pokazali su da je primjena folkodina u razdoblju do 12 mjeseci prije opće anestezije provedene uz neuromuskularne blokatore rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije (nagla, teška i životno ugrožavajuća alergijska reakcija) na neuromuskularne blokatore. 

ČITAJ JOŠ:  U BiH živi 769 stogodišnjaka i stogodišnjakinja

Skupina bolesnika

Budući da nije bilo moguće identificirati učinkovite mjere za minimizaciju navedenog rizika, niti identificirati skupinu bolesnika za koju prednosti primjene folkodina nadmašuju njegove rizike, EMA je preporučila da se lijekovi koji sadrže folkodin povuku iz prometa u EU-u te više ne budu dostupni na tržištu.

Zdravstveni radnici trebaju razmotriti prikladne terapijske alternative i savjetovati bolesnicima da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. 

GODISNJICA
MARKETING