Poznati treneri savjetuju: Ovo su najbolji načini za uništavanje sala s trbuha

Ravan trbuh želja je mnogih ljudi, ali višak kilograma najčešće se upravo na tom dijelu tijela sakuplja i najteže uklanja.

Nekoliko fitness trenera za magazin Prevention izabrali su najbolje vježbe za uništavanje sala na ovom kritičnom djelu tijela.

1. Trčanje s nagibom

Trčanje s nagibom, a ne na ravnoj površini, dokazano povećava potrošnju kalorija čak 50 posto, otkriva Jill Penfold, trenerica u Los Angelesu. Bilo da ste vani u prirodi ili na traci, prvo počnite šetati uzbrdo 5-10 minuta, a zatim pojačajte brzinu, ali ju prilagodite svom nivou kondicije. To ne mora biti sprint i neka traje pet minuta, a zatim smanjite brzinu i držite isti nagib. Nastavite izmjenjivati 5-10 minuta hodanja s 5-10 minuta trčanja u trajanju od 30 do 45 minuta.

2. Veslanje

Svaka teretana ima spravu za veslanje među svojim asortimanom. Ne samo da veslanje povećava brzinu otkucaja srca te djeluje na sve mišiće na tijelu, nego ono odlično uništava kalorije i masnoću. Za početnike Penfold savjetuje sljedeći način vježbanja: 20 sekundi veslanja, 10 sekundi odmora te pogled na to koliko ste metara prešli u to vrijeme. Ponovite ovo osam puta, pokušavajući povećati udaljenost svaki put. Kada završite, odveslajte još 500 metara i ponovno zabilježite koliko vam je vremena bilo potrebno. To je vrijeme koje ćete sljedeći put poboljšati.

3. HIIT trening

Zastarjelo je razmišljanje da dugi kardio treninzi najbolje tope masnoće jer kratki i intenzivni treninzi s težinama mogu vam pomoći da dođete još brže do još boljih rezultata.

– Za maksimalne rezultate spaljivanja masnoća i učvršćivanja tijela potrebne su vam raznovrsne, intenzivne vježbe koje uključuju kratke intervale koji vam pružaju potpunu potrošnju kalorija – ističe Prevention, a dobra je vijest što se kalorije troše i dugo nakon završetka treninga. Ovaj trening mora biti intenzivan i kratak, s kratkim pauzama te sadržavati raznolike vježbe kako bi bio učinkovit.

4. Nabavite BOSU loptu

BOSU lopta testira vašu ravnotežu i kada ju uključite u vašu fitness rutinu, u nju uključujete dodatni napor upravo zbog tog testiranja.

Kada vaše tijelo pokušava pronaći ravnotežu, dodatno će se aktivirati svi vaši trbušni mišići. Jačanje osnovnih mišića također pomaže u poboljšanju rada metabolizma, što u konačnici pomaže da sagorite više kalorija i masnoća.”

5. Povećajte težine

Povećajte intenzitet treninga uz pomoć većih težina i manjeg odmora između ponavljanja kako bi vaše tijelo sagorijevalo kalorije i nakon što napustite teretanu. Samo pazite da vaša tehnika ne postane lošija dok povećavate težinu kako se ne biste povrijedili.

6. Šetajte svaki dan

Možda mislite kako vam hodanje ne može pomoći da dođete do ravnog trbuha no vjerujte nam – može! Trener Sahmura Gonzalez ističe kako biste baš svaki dan trebali odvojiti vremena za 45-60 minuta nešto bržeg hodanja koje čini čuda za vaš metabolizam. Još ako je po prirodi kako biste umanjili nakupljeni stres… Kada ste pod stresom, vaše tijelo proizvodi kortizol, hormon stresa, a stres je jedan od najvećih neprijatelja vitke linije.

Faktor.ba