Portal 072info

Poznato kada će biti donesena odluka o otvaranju granica EU

873x400 53 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Glavni kriterij za ulazak državljana trećih zemalja na područje Europske unije bit će broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u tim zemljama, a koji mora u prethodnih 14 dana biti “blizu ili ispod prosjeka EU-a”, dogovorili su veleposlanici zemalja članica EU-a, javlja Hina.

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a pokrenulo je u ponedjeljak pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. srpnja koje se temelje na objektivnim procjenama epidemiološke situacije, a koja će se procijenjivati svaka dva tjedna.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Zemlje članice sada imaju rok do utorka u podne za odgovor slažu se li se usuglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali veleposlanici zemalja članica.

Veleposlanici su utvrdili kriterije na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Glavni kriterij je da broj novozaraženih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana bude “blizu ili ispod prosjeka EU-a” na dan 15. lipnja. Na taj datum, prosječan broj novozaraženih u EU-a na sto tisuća stanovnika bio je 16.

U ranijem prijedlogu stajalo je da broj novozaraženih treba biti ispod 16, a sada je dogovorena fleksibilnija formulacija “da broj bude blizu ili ispod” prosjeka EU-a. Također se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mjere koje se te zemlje uvele za građane zemalja Europske unije.

Taj kriterij trenutačno zadovoljava 14 zemalja – Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj. Kriterije zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak građana EU-a.

Popis nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada država članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice djeluju koordinirano.

Popis i kriteriji za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Građani država članica EU-a kao i građani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU, te članovi njihovih obitelji, i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na određene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stejt department kritikovao bh. vlasti

072info.com

Pandemija u BiH: U protekla 24 sata deset preminulih, 1.132 novozaraženih, najviše u…

072info.com

Jesu li mjere u BiH blage: Pogledajte restrikcije evropskih država

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6