Poznato kako je “pao” Bosanac koji je u Austriji preprodao 146 kila kokaina

Poznato kako je “pao” Bosanac koji je u Austriji preprodao 146 kila kokaina

Nakon velike akcije u kojoj su učestvovale policije tri austrijske pokrajine, tamošnji mediji prenose kako su zapravo Austrijanci došli do samog vrha narkoklana koji je proteklih mjeseci preprodao drogu vrijednu 12,5 miliona eura.

Kako prenose austrijski mediji, sve je počelo 12. novembra, 2023. godine kada je policija zaustavila 26-godišnjaka i njegovog saučesnika koji ima 25 godina.

Riječ je o patroli iz policijske stanice Ens na koje su ova dvojica otvorili vatru i došlo je do okršaja između policije i kriminalaca. U ovoj razmjeni vatre ranjena su dva policajca i zapaljen je automobil policijske patrole. Policija je uspjela da uhapsi 25-godišnjaka, dok je drugi uspio da pobjegne automobilom koji je, pod prijetnjom oružjem, oteo od vozača kojeg je zaustavio.

On je konačno uhapšen 15. decembra, zajedno sa još tri pripadnika ovog narkoklana. Svima su oduzeti telefoni i nakon što su razbijene šifre, policija je sa oduzetog telefona kontaktirala državljanina BiH (30), koji je bio visokopozicioniran u klanu.

Nakon što su s njim dogovorili preprodaju dva kilograma kokaina za 57.000 eura, našli su se 8. marta i tom prilikom ga uhapsili.

Kod njega u stanu je pronađen veći iznos novca za koji se pretpostavlja da potiče od preprodaje kokaina.

Inače, mediji navode da gram kokaina u Beču košta oko 110 eura, tako da je riječ o ogromnoj količini novca. Štaviše, policija je operativnim radom došla do saznanja da je baš on od januara preprodao skoro 146 kilograma kokaina, uglavnom u Beču.

Kako prenose austrijski mediji, grupa je navodno ukupno prodala 164 kilograma kokaina, 2,5 kilograma heroina, 25 kilograma amfetamina, 18,5 kilograma biljke kanabisa, 113 grama metamfetamina i dva kilograma ketamina između jula 2023. i marta, 2024. u Donjoj Austriji, Gornjoj Austriji i Beču. Ulična vrijednost ovih narkotika je 12,5 miliona eura.

Inače, istražioci tvrde da se ova grupa nije bavila samo preprodajom droge. Oni se sumnjiče i za najmanje pet provala u banke i benzinske pumpe na području Beča.

Austrijski mediji podsjećaju da je samo prije nekoliko dana razbijena banda sa Balkana, kojom je upravljao državljanin BiH i Austrijanac, hrvatskih korjena iz zatvora. Njihova grupa je na području Štajerske, Koruške i Beča preprodala drogu vrijednu 5,2 miliona eura, prenose Nezavisne.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica