Poznato koje su sve reakcije nakon vakcinacije prijavili građani BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) je do 20. septembra ove godine primila ukupno 774 prijave na reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa.

U postupku procjene je 39, a od procijenjenih 735 prijava o sumnjama na neželjene reakcije vakcina, 704 ili 95,8 posto klasificirane su kao “non serious” ili „nije ozbiljno“, odnosno, riječ je o očekivanim reakcijama, piše Srpskainfo.com.

Kao “serious” ili „ozbiljno“, klasificirana je 31 prijava ili 4,2 posto. Većina prijava uključivala je više reakcija, a u čak 316 njih navedena je povišena tjelesna temperatura.

ČITAJ JOŠ:  Građani ne kriju nezadovoljstvo stopom PDV-a od 17%

Od ostalih neželjenih reakcija, bol u ekstremitetima naveden je u 161 prijavi, malaksalost u 141, glavobolja u 133, bol na mjestu dobijanja vakcine u 129, bol u mišićima u 125 prijava. U nešto manjoj mjeri prijavljivani su slabost, bol u zglobovima, drhtavica, mučnina.

Od ukupnog broja prijava koje su stigle na adresu Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, najviše njih – 376 se odnosi na građane starosti 18-44 i one u dobi od 45-64 godine – 335.

Ubjedljivo najviše prijava na neželjene reakcije nakon vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini, čak 546, odnosi se na žene, prenosi portal Srpskainfo.

GODISNJICA
MARKETING