Poznato koliko će Sarajlije plaćati plin više u odnosu na mart

plin gas sporet nestasica pexels
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na zahtjev Energoinvesta d.d. Sarajevo odluku o povećanju cijene prirodnog gasa na za 21,7 posto.

Sada je Sarajevogas objavio novi cjenovnik – prema kojem se mogu vidjeti nove cijene gasa za građane u Kantonu Sarajevu.

Tako, prema novim cijenama, za veliku privredu će prodajna cijena gasa iznositi 1,059 KM, za malu privredu 1,069 KM, a za domaćinstva 0,889 KM.

Ove promjene bi se trebale vidjeti več na računima od aprila.

Nove cijene gasa - undefined
Foto: Sarajevogas: Nove cijene gasa

Podsjetimo, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević kazala je da je povećanje cijene gasa očekivano s obzirom na sva povećanja proteklih mjeseci te je podsjetila da se na osnovu postojećeg dugogodišnjeg ugovora određuje kvartalna cijena gasa.

“Analizirali smo ovu cijenu s prethodnim godinama i zaključili smo da ona nije toliko enormna. Podsjetili smo da je 2008. godine cijena bila veća nego je danas, kao i 2010., 2011., 2012. pa i 2014. i 2015. godine”, podvukla je Hadžialjević.

Kako je i došlo do poskupljenja plina u Kantonu Sarajevo, resorna vlada je donijela odluku u januaru da će subvencionirati povećanu cijenu plina sa 50 posto.

Iz Vlade KS još nema zvaničnih informacija da li će se i ovog puta olakšati ovo povećanje za građane i privredu.