Komandant Kasumović traži od INZ i Doma zdravlja da dostave Štabu ili javno objave spiskove vakcinisanih građana

GRAĐANI OPRAVDANO SUMNJAJU

fuadkasumovic 2
Podijelite vijest

U Zenici je danas održana sjednica Štab civilne zaštite Grada Zenica, na kojoj je, između ostalog, bilo govora i o masovnijoj vakcinaciji koja se provodi na području grada. Tom prilikom, Štab civilne zaštite Grada Zenica uputio je čestitke na započetoj vakcinaciji institucijama koje provode imunizaciju, a koja traje bez komplikacija i uz dobru organiziranost.

Međutim, a nakon sve većeg ogorčenja javnosti koja, opravdano, smatra da su pojedini građani privilegovani za vakcinisanje, na sjednici je usvojen prijedlog Fuada Kasumovića, komandanta Štaba civilne zaštite Grada Zenica, da Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i “Dom zdravlja” Zenica, koji provode vakcinaciju dostavi Štabu ili javno obznane spiskove vakcinisanih osoba.

-Radi transparentnosti i povjerenja građana, Štab civilne zaštite Grada Zenica traži od institucija s područja grada koje provode vakcinaciju da dostave ili javno objave spiskove kako bi cjelokupan proces bio transparentan, ali i kako bi se, nadam se, otklonile sumnje građana da se vrši privilegovano vakcinisanje – kaže komandant Kasumović.

ČITAJ JOŠ:  POBJEDNIČKI CENTRALNI SKUP BHI-KF: Države nema bez svih naroda, ali ima bez SDA, HDZ-a i SNSD-a!

Podsjetimo, proteklih dana javnost je ogorčena činjenicom da se u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica vrši vakcinisanje uposlenika Instituta, a čiji su poslovi, uglavnom, kancelarijski i nemaju doticaja sa strankama, dok, primjera radi, to nije bio slučaj sa radnicima Šalter sale Grada Zenica u kojoj dnevno cirkuliše najmanje 400 ljudi. Identična situacija je i sa Općinskim sudom u Zenici, ali i drugim ustanovama koje su svakodnevne izložene kontaktima sa građanima, međutim, nisu bile prioritet na spikovima INZ-a.

ČITAJ JOŠ:  FUAD KASUMOVIĆ: Jedan, jedini! Čovjek od riječi i djela! Uz narod i za svoj narod!

Žalosno, ali i ovoga puta je dokazano da je zdravlje građana, nažalost, na posljednjem mjestu s obzirom na činjenicu da su se, očigledno, vršila klasificiranja i podjele građana prilikom pozivanja na vakcinisanje. Isti slučaj učinjen je i sa vakcinisanjem novinara, odnosno na dostupnom spisku novinara koji su vakcinisani “iza zatvorenih vrata” u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica mnoštvo je onih koji nisu novinari, ne izvještavaju sa lica mjesta i predstavljaju klasični primjer zloupotebe vakcina dok je mnogo prioritetnijih građana kako bi se zaštitili od ovog svjetskog izazova.

S druge strane, Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica vrši javno i transparentno vakcinisanje građana u zeničkoj “Areni”, u skladu sa prioritenim skupinama i na način kako je to propisano u Planu za vakcinaciju protiv COVID-a 19 Federacije BiH.

Zbog ogorčenja brojnih građana i opravdane sumnje u spiskove, prijedlog komandanta Kasumovića zasigurno je opravdan i na mjestu. S obzirom na to kako je INZ u službi građana, onda im neće biti problem da ove spiskove javno obznane i samo tako dokažu iskrenu namjeru i poštivanje ranije utvrđenih propisa u borbi protiv Covid-a 19.

ČITAJ JOŠ:  ANALIZA | Hoće li se nastaviti pad SDA i NES-a: Evo kako su Zeničani glasali 2020.

Ukoliko to ne učine, onda su masovne kritike građana na društvenim mrežama, u kojima izražavaju sumnju, definitivno opravdane. Hoće li INZ objaviti spiskove i tako dokazati da sve teče bez podjele građanstva na drage i draže, pokazati će vrijeme. Ukoliko to ne učine, onda je očigledno da je i ovo jedna u nizu farsi i zloupotrebe pandemije u kojoj korist imaju samo stranački poslušnici.


Podijelite vijest