Praktični savjeti: Regulišite nizak krvni pritisak na jednostavan način

Nizak krvni pritisak ne predstavlja prijetnju po zdravlje, ali zbog smanjenog protoka krvi organi nisu dovoljno opskrbljeni kisikom i mineralima.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Posljedice su manjak energije, vrtoglavica, bezvoljnost. Da biste spriječili ili ublažili ove neugodne simptome, stručnjaci preporučuju nekoliko praktičnih savjeta koje svakodnevno možete primjenjivati​​:

1. Stavite nekoliko jastuka pod glavu

Kada legnete u krevet, stavite nekoliko jastuka pod glavu i potiljak kako prelazak iz ležećeg u stojeći položaj ne bi bio previše nagao. Na taj način ćete izbjeći vrtoglavicu.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici kreirali umjetnu marsovsku prašinu, prodavat će se za 20 dolara po kilogramu

2. Tuširanje završite hladnom vodom

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom utječe na jačanje krvnih vena. Zbog naglih promjena temperature one se tada brzo šire i skupljaju, pa se bolje prilagođavaju vanjskim utjecajima, npr. sparnom vremenu. Tuširanje uvijek završite hladnom vodom. Učinak će biti još bolji ako suhom četkom masirate kožu u smjeru srca.

3. Jedite manje i češće

Krvni pritisak je najniži tokom prvog sata nakon jela. On pada zato što je organima za probavu potrebna krv da bi obavili svoju funkciju. Ovaj učinak je slabiji ako unosite manje porcije hrane.

ČITAJ JOŠ:  Adna Zrno izabrana za zaštitno lice 41. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo i predstavlja BiH na takmičenju World Top Model 2018 u Milanu

4. Izbjegavajte alkohol

Alkohol ima više negativnih djelovanja: potiče izbacivanje tekućine iz organizma, ometa rad centra za ravnotežu u mozgu i usporava rad srca. Osim toga, negativno utječe na male živčane završetke koji su odgovorni za sužavanje vena, zbog čega se simptomi poremećaja cirkulacije pogoršavaju.

5. Solite hranu

Kuhinjska sol veže tekućinu u organizmu, čime se krvni pritisak blago povećava. Jači doručak i slana jela će pridonijeti da se osjećate bolje.

 

GODISNJICA
MARKETING