Pranje novca: U operaciji Europola privedeno 2.469 osoba

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

U velikoj međunarodnoj akciji protiv pranja novca, koja je sprovedena u 25 zemalja pod koordinacijom Evropske policijske organizacije (Europol), privedeno je 2.469 osoba, javlja Anadoloja.

Tokom operativne faze sprovedene od sredine septembra do kraja novembra ove godine, identifikovano je 8.755 kurira za novac, zajedno sa 222 regrutatora.

Iz Europola je navedeno da je evidentirano da je iz 4.089 sumnjivih transakcija, koje je podržalo oko 1.800 različitih banaka i institucija, zaplijenjeno 17,5 miliona eura “crnog novca”.

Operacija je podržana od strane Evropske bankarske federacije (EBF), Agencije za pravosudnu saradnju Evropske unije (Eurojust) i Interpola, a uključene su bile sigurnosne snage zemalja članica EU, kao i sigurnosne jedinice Velike Britanije, SAD-a, Singapura, Hong Konga i Moldavije.

Europol, koji želi spriječiti da nevini ljudi budu oruđe za “pranje novca”, od danas će nastojati da podigne svijest na društvenim mrežama s hashtagom “#DontBeaMule” (Nemoj biti kurir).

Europol je ranije izveo sedam operacija pod nazivom “Evropska akcija protiv finansijskih kurira” u borbi protiv krivičnog djela “pranje novca”.