Portal 072info

Prasak petarde kod male djece izaziva osjećaj boli i nelagode

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svake godine u vrijeme blagdana policija upozorava kako pirotehnika ne smije biti dostupna djeci jer ona najčešće stradaju, i to su obično ozljede ruku, šaka i očiju. Često se spominje kako pucnjava može izazvati traumu kod životinja, posebno pasa, a nas je zanimalo kako ta vrsta buke utječe na bebe i djecu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Magistra psihologije Sunčana Rokvić iz Telefonskog savjetovališta za rani razvoj djece Telefončić kaže da iznenadni i glasni zvukovi mogu izazvati strah i prolaznu fobiju kod male djece, a najizloženija su djeca u dobi od oko dvije godine pa do školske dobi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ne razumiju da se ne radi o ozbiljnoj opasnosti

– U toj dobi su dovoljno kognitivno sazrijeli da mogu razviti strah od podražaja iz okoline (oko druge godine života pojavljuju se razvojni strahovi), a opet nedovoljno zreli da razumiju da se ne radi o ozbiljnoj opasnosti. Također, jako glasan zvuk izaziva osjećaj boli, posebice kod djece koja imaju niži prag osjeta boli. Tako iskustvo koje dijete prestraši i ujedno izaziva osjećaj nelagode i boli, a i roditelji su primjerice prestrašeni, vrlo lako može biti veliki izvor stresa koji može prouzročiti razvoj fobije  – objašnjava psihologinja.

Najčešće se radi o prolaznom strahu te ne govorimo o pravim fobijama u kliničkom smislu, no to svakako može otežati svakodnevno funkcioniranje djeteta i obitelji, posebice u ovo doba godine kad gotovo stalno odjekuju zvukovi petardi i vatrometa. Što roditelji mogu napraviti da zaštite dijete ili ga utješe ako se prestrašilo, ovisi najviše o dobi djeteta, a ključno je da sami ostanu mirni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dajte djetetu pravo da se boji

– Kod djece dojenačke dobi, dovoljno je da roditelji uzmu dijete u ruke i umire ga. Dijete te dobi na podražaje iz okoline, kao što je buka, rijetko reagira razvojem nekih promjena u ponašanju. Svakako je važno da roditelji ostanu mirni koliko to mogu, jer djeca promatraju reakcije roditelja te se njima prilagođavaju. Važno je djeci dati pravo da se boje, priznati im strah. Svako dijete je drugačije te je posao roditelja otkriti što njegovom djetetu djeluje umirujuće, što mu pruža osjećaj sigurnosti – savjetuje Sunčana Rokvić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME