AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo navela je da se potpuno slaže da s kolegicom Sabinom Ćudić da ovaj dom na današnjoj sjednici mora donijeti odluke koje će direktno doprinijeti zaustavljanju širenja virusa.

Napominje da je sve drugo nerazumijevanje teškog stanja.

– Moj stav je da se Federacija mora zatvoriti potpuno najmanje 15 do 20 dana. Moramo obustaviti sve kao i prije godinu dana. Vlada FBiH mora imati odmah osigurana sredstva za sanaciju šteta u privredi koje će nastati zbog obustava rada. Statistika broja umrlih i zaraženih svakodnevno je nemilosrdna. Mi moramo uraditi ono što su mnoge države u EU već uradile i rade. To je jedini način – napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku.

Dodaje da nesposobnost Vlade FBiH svakodnevno ubija građane ove države jer da su odluke donosili pravovremeno do ovoga ne bi u ovakvom omjeru došlo.

– Vlada FBiH je brutalno slagala sve zastupnike da nije moguć uvoz vakcina zbog ZJN i da ih ne mogu nabaviti oni već mora i može jedino država. Sutra (danas, op.a.) mi zastupnici ne smijemo dozvoliti da nas ponovno lažu. Vakcine kada dođu konačno i kada krene cijepljenje to će značiti korak naprijed. Ali nedovoljan da zaustavi ovo što se sada desava. Zatvoriti sve. Osim trgovina hranom, apoteka, benzinskih pumpi i privatnih zdravstvenih ustanova – navela je Prašović-Gadžo.

Napominje i da je odmah potrebno osigurati zakonsku pomoć privredi za sanaciju štete.

– Znam da će neki privatnici kazati da to ne može. Znam da se to neće svidjeti nekome. Ali kada umiremo svaki dan sve više i kada naše bolnice ne mogu više da primaju pacijente, nikome ne smije biti ništa važnije od ljudskog života – zaključila je Prašović-Gadžo.