Prava čar ramazanije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

rsz_579799_276840929116956_1795244602_n

Već 12 dana muslimani širom svijeta, ali i Bosne i Hercegovine uživaju u duhovnom i fizičkom odricanju, tačnije odricanju, hrane, pića, i svih užitaka od sabaha do akšama, te taj mjesec dana provode ibadeteći.

Tokom mjeseca Ramazana ljudi najviše vole, periode pred iftar kada se porodice i prijatelji uveliko okupljaju u kućama te tako zajedno iftare i provode zajedno vrijeme do teravije. Ono što je najviše specifično za vrijeme iftara jeste sofra, odnosno jela koja najčešće spremaju žene u porodici, ali na svakom stolu mora se pojaviti ramazanija. Mnogim strancima nije jasan naziv “ramazanija”, ali niti unikatnost ovog proizvoda.

Zaista kada se realno gleda, Ramazan u našoj Bosni i Hercegovini nije moguće zamisliti bez mirisa ramazanija koji se širi cijelom čaršijom iz obližnjih pekara u vašem gradu, selu ili naselju.

Ono što je zanimljivo jeste da su ramazanije u našu zemlju došle sa dolaskom Osmanlija naravno pored tog naziva još se nazivaju i somuni, lepine, pitice, ali i danas dan se pripremaju na stari, jedinstven način u pekarama u centralnom dijelu Bosne ali i u Hercegovini.

Ramazanija je nekoj narodskoj definicije nije ništa drugo nego lepina koja u mjesecu ramazanu na svoj gornji sloj dobija ukras od ćurekota, koji širi svoj poseban miris sokacima i privlači mnoge koji tuda prolaze. To je ona prava čar ramazanije i čar mirisa i ukusa tokom iftara ili sehura.