Portal 072info

PRAVA ISTINA O CIGARETAMA: Nemojte da vas ubjeđuju u suprotno!

Rezultati jednog nedavnog istraživanja pokazali su da je opšte rasprostranjeno mišljenje da pušenje topi kilograme – jedna velika zabluda.

Mnogi ljudi vjeruju da pušenje izaziva topljenje suvišnih kilograma zato što nikotin suzbija apetit.

Međutim, tim američkih naučnika tokom jednog istraživanja ustanovio je da pušenje doprinosi golmilanju kilograma tako što pojačava želju za slatkom i masnom hranom.

Korijen problema leži u tome što pušenje kod gojaznih žena suzbija čulo ukusa, koje zatim konzumiraju više masne i slatke hrane nego što je potrebno kako bi zadovoljile potrebe organizma.

Učesnici istraživanja podijeljeni su u 4 grupe – gojazni pušači, gonazni nepušači, pušači normalne tjelesne težine i nepušači normalne tjelesne težine, nakon čega su dobili zadatak da probaju određenu hranu i opišu koliko im se čini da je ta hrana slatka i masna. Pokazalo se da su učesnici iz grupe gojaznih pušača najslabije reagovali na šećer i masnoće u hrani.

Prethodna istraživanja pokazala su da pušači konzumiraju više mesa, namirica bogatih zasićenim masnoćama i alkohola od nepušača, kao i da imaju niže nivoe vitamina C u organizmu, zaslužnog za jačanje imunološkog sistema.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box