Prava istina o sezoni alergija: Kada se pojavljuju različite vrste polena i ima li uopće lijeka

Objavljeno:

Ukoliko patite od alergija vjerovatno ste jedni od malobrojnih koji se raduju zimi i hladnoći.

Simptomi alergije su suzne oči i zapušen nos, kihavica, kašljanje, šištanje iz pluća, ali i osip i pojava ekcema. To se sve dešava kada imuni sistem reagira na štetne supstance kao što je polen koje dovode do iritacije.

Iako zvuče zastrašujuće, protiv ovih simptoma možete se uspješno boriti. To znači da morate znati kada tačno počinje sezona alergija i kako vaše tijelo da najbolje pripremite za to.

Polen se pojavljuje u proljeće, krajem marta i početkom aprila, dok polen trave počinje praviti probleme u maju. Polen maslačka je najjači u julu i avgustu, a korovske biljke najviše nam smetaju u avgustu. Klimatske promjene donijele su nam poremećaj sezone alergija pa one sada počinju ranije i traju duže.

Kako bi olakšali ljudima koji imaju probleme sa alergijama, mnoge internet-stranice se bave praćenjem polena i nivoa alergena u zraku. Nema poente odlagati ispijanje lijekova protiv alergije dok vam ne bude toliko loše da jedva možete izaći  iz kuće.

Alergolozi preporučuju da počnete sa primjenom lijekova protiv alergije nekoliko sedmica prije nego sezona počne. To što ćete ih uzimati ranije spriječit će šok za imuni sistem kada počne sezona alergija i izbjeći ćete tako ozbiljne simptome. 

Ukoliko osjetite svrab u očima i nosu, dođe do pojave kihavice i curenja iz nosa posavjetujte se sa ljekarom o upotrebi antihistamina. Imajte na umu da ovi lijekovi samo potiskuju simptome, ne liječe problem pa mogu biti neefikasni kada se simptomi pogoršaju.

Ukoliko već imate terapiju, bilo da su u pitanju lijekovi ili injekcije, vaš imuni sistem će biti manje reaktivan na alergene.

Avaz

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Pobjednik Eurosonga poljubio djevojku i otišao u rat

Frontmen ukrajinskog benda Kalush Orchestra koji je pobijedio na...

Navike koje uništavaju imunitet

Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan...

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme....

Nevin muškarac traži ljubav na internetu: Mora biti nevina

Daniel Piečnik, 41-godišnji muškarac iz Adelejda u Australiji, napravio...