Portal 072info

PRAVA PROMJENA TEK POČINJE, METEOROLOG NAJAVIO: Najgore slijedi, na Jadranu već problemi

E74923FD 11BA 4B03 8554 315DE69AE0F8
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Meteorolozi najavljuju naglu i jaku promjenu vremena. Promjena je zapravo započela još krajem četvrtka, no njen snažniji udar uslijedit će danas u popodnevnim satima.

Hladna fronta danas će se premjestiti preko naših krajeva, zbog čega će biti vremenskih neprilika, prije svega obilne kiše, najavljuje meteorologinja N1 Tea Blažević.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Oborina će se najprije obrušiti na sjeverni Jadran i gorje gdje će lokalno pasti više od 50 pa i 60 litara kiše po metru četvornom. U takvim okolnostima, treba računati na mogućnost bujičnih poplava.

Kiše će biti i u središnjim predjelima unutrašnjosti, no u manjim količinama u odnosu na spomenute, pa bi tako na zagrebačkom području do ujutro moglo pasti 16 litara po m2.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Na istoku će se danas zadržati suho, uz visoke temperature, u Osijeku 30, Slavonskom Brodu, Vukovaru 29 stepeni. 

Posljedica je to pritjecanja toplog zraka u južnoj struji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Kad smo kod strujanja, spomenimo da duž obale puše jako i vrlo jako jugo, zbog čega su jutros u prekidu brojne katamaranske i trajektne linije. Jugo diže visoke valove pa će more danas biti jače valovito pa i uzburkano, što znači valove i preko četiri metra.

Na moru su moguće izraženije nevere, mogu se formirati i pijavice. Posebno treba upozoriti nautičare i pomorce, da danas potraže sigurne luke. Fronta će se dosta brzo premjestiti preko nas, no promjena će biti vrlo nagla, i moguće su burne reakcije atmosfere.

Problemi na Jadranu već počeli, izdano posebno upozorenje

Problemi na Jadranu su već počeli.

Olujno jugo koje puše na većem dijelu Jadrana izazvalo je brojne probleme u pomorskom saobraćaju.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Makarska-Sumartin, Šibenik- Kaprije- Žirje, Biograd-Tkon, Porozina-Brestova, Ubli-Vela Luka-Split, Vis-Split, Trogir-Drvenik V-Drvenik M, Drvenik-Sućuraj, Lopar-Valbiska.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U prekidu su i katamaranske linije: Zadar-Iž Mali-Iž Vel-Rava-Mala Rava, Split-Hvar-Korčula, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Sobra-Šipan-Dubrovnik, te  brodske linije: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Zadar-Sali-Zaglav, Zadar-Preko, Vodice-Šepurine-Prvić luka-Zlarin-Šibenik, Mali Lošinj-Unije-Susak.

Na splitskom području puše jugo prosječnom brzinom 61 km/h s udarima do 90 km/h. Na ovom području očekuju se udari preko 110 km/h, a na dubrovačkom do 140 km/h.

Izdano je i posebno upozorenje DHMZ-a.

-Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid saobraćaja i prekid opskrbe električnom energijom. Lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Vjerojatnost grmljavine > 60 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – poručuju iz DHMZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6