policija pravda za davida


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Pripadnici neformalne grupe “Pravda za Davida” više od 900 dana traže istinu ko su nalogodavci i ubice banjalučkog studenta Davida Dragičevića. Pomaka u istrazi ni nakon dvije i po godine od ubistva mladića i dalje nema.

U toku su sudski procesi protiv desetina članova grupe “Pravda za Davida”, a samo nekoliko ih je podnijelo kontratužbe protiv MUP-a Republike Srpske. Na današnjem pripremnom ročištu nije prihvaćen prijedlog Pravobranilaštva da se odbace priloženi dokazi i videosnimci u tužbi protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, koje su dvije članice ove grupe podnijele zbog diskriminacije.

Tu smo da kažemo stop diskriminaciji i kršenju osnovnih ljudskih prava, poručile su članice neformalne grupe “Pravda za Davida” ispred Osnovnog suda. Pokrenule su proces protiv MUP-a RS zbog toga što ih je policija krajem prošle godine upozorila da se udalje sa Trga Krajine samo zato što su prepoznate kao članice grupe “Pravda za Davida”. Traže da se mogu slobodno kretati na javnim mjestima kao i ostali građani.

“Mi govorimo o kršenju ne samo ljudskih prava već i zloupotrebi dužnosti, jer ko je taj policijski službenik koji može da uzme zakon u svoje ruke i mimo svih propisa sprovodi volju odnosno samovolju kada smo mi pripadnici grupe ‘Pravda za Davida’ u pitanju”, kaže Aleksandra Vranješ, članica grupe “Pravda za Davida”.

“To je parnični postupak gdje građani traže da sud utvrdi diskriminaciju, da se diskriminacija zaustavi i traže naknadu za pretrpljenu nematerijalnu štetu u vidu ograničavanja prava na slobodu kretanja i povredu ravnopravnosti građana koju konstantno trpe”, izjavila je advokat Jovana Kisin.

Policija je protiv članova neformalne grupe “Pravda za Davida” podnijela na desetine prekršajnih prijava, ali sud do sada nije utvrdio da je bilo prekršaja. Članovi ove grupe podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog kršenja Ustava i evropske konvencije o ljudskim pravima, nakon hapšenja njihovih članova na Trgu Krajine.

“Čekamo da se Ustavni sud oglasi zbog svega što se dešavalo u julu ove godine kada je, što nikada u Banjaluci nije bilo viđeno, a i šire, 10 pripadnika neformalne grupe Pravda za Davida uhapšeno zbog toga što su pokušali da održe konferenciju za medije koja je uredno bila najavljena ranije svim medijima”, podsjeća Ozren Perduv, član grupe “Pravda za Davida”.

I dok traju progoni i procesuiranja pojedinih članova neformalne grupe “Pravda za Davida”, nalogodavci i ubice banjalučkog studenta Davida Dragičevića ni nakon dvije i po godine još nisu otkriveni.

“Vođenje istrage može da traje vječno. U radnjama tužilaca ističu se obilježja zloupotrebe službenog položaja. Podnio sam apelaciju Ustavnom sudu 15. marta 2019. godine”, kazao je advokat porodice Dragičević Ifet Feraget.

Više od 20 mjeseci su zabranjena okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine. MUP nije odobrio nijedan njihov zahtjev za mirni skup do 50 ljudi. Čak ni posljednji, 900 dana od prvog okupljanja građana u Banjaluci, povodom ubistva dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića.