d 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon turbulentnog ročišta na Vrhovnom sudu u Sarajevu, gdje se nakon dvije oslobađajuće presude razmatra krivnja Ljube i Bekrije Sefrovića za saobraćajnu nesreću, kojoj je prema sarajevskom tužilaštvu povrijeđen mladić Dženan Memić ponovo se postavilo pitanje zašto se o istom zločinu paralelno odvijaju dva suđenja.

Porodica Memić već godinama tvrdi da se ta saobraćajna nesreća nikada nije dogodila te da je Dženan ubijen. 

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu zbog zataškavanja mladićevog ubistva, a zbog organiziranog kriminala uhapšeni su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Mutap Ramić, koja je kobne noći u februaru bila sa Dženanom u Velikoj Aleji, ali se kroz istragu pravdala amnezijom, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović uposlenik hotela „Crystal“ s kojeg su izbrisani snimci s videonadzora.

Faksimil statusa
Faksimil statusa Foto: Screenshot

Na Facebook grupi „Pravda za Dženana Memić“ oglasili su te su u svom statusu naveli „da nikada nije zabilježeno u sudskoj praksi da se u isto vrijeme o istom slučaju odvijaju dva sudska procesa“.

– To da se istovremeno na Vrhovnom sudu FBiH odvijaju dva pretresa za isti zločin nije poznato u pravosudnoj praksi. Ovo, kako kaže Ifet Feraget, nije zabilježeno u 140 godina postojanja suda. Tako se odvija slučaj ubistva Dženana Memića u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje i prikrivanje saobraćajne nesreće, dok postupajući tužilac prema prijavi familije Memić i njihovog advokata Ferageta  odbacuje donedavno službenu verziju, prema kojoj je smrt mladića Dženana nastupila kao posljedica saobraćajne nesreće – piše u statusu.