Portal 072info

Pravi razlog zbog kog je vaše dijete mali lažljivac

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Dragi roditelji, nauka je potvrdila – ako ste skloni laganju, biće i vaše dijete.

Djeca su kao papagaji – ona sve upijaju, čak i kada mislite da uopšte ne obraćaju pažnju. Sve što su čula i čemu su svedočila ostaće urezano u njihove male glavice i vratiće vam se kao bumerang kada to najmanje budete očekivali.

Pošto djeca sve upijaju kao sunđeri, očigledno je da je vrlo bitno kako ćete ih vaspitati. Ali nešto što je možda još bitnije jeste kako se ponašate kada ne pokušavate da ih nečemu podučite. Dijete predstavlja minijaturnu verziju vas i upiće sve vaše navike. Preciznije riječeno, ako ste lažov, biće i ono.

Nedavno istraživanje sprovedeno na djeci starosti između tri i sedam godina pokazalo je da su djeca, kada su im odrasli pričali laži, takože uzvratila lažima.

Psiholozi sa Univerziteta u Kaliforniji (SAD) koji su izvodili eksperiment otkrili su da bi dijete, ukoliko mu je odrasla osoba obećala slatkiš a objećanje kasnije nije ispunila, lagalo istu osobu u nekom od narednih scenarija. Istraživači smatraju da djeca na taj način oponašaju viđeno ponašanje odraslih, a moguće je i da ne smatraju da je potrebno da budu iskrena prema nekome koga su u svom umu već označili kao lažova.

Istraživanje je takođe pokazalo da se učestalost laganja mijenja sa uzrastom djece. Lagalo je oko 25 odsto dvogodišnjaka, u poređenju sa 50 odsto trogodišnjaka i 90 odsto četvorogodišnjaka. Učestalost laganja raste do petnaeste godine, kada počinje da opada. Oko 70 odsto sedamnaestogodišnjaka lagalo je u eksperimentalnim situacijama, što je ipak vrlo visok procenat.

Zaključak se nameće sam – ako niste iskreni prema svojoj djeci, nemojte očekivati da ona budu iskrena prema vama. Čak i ako im ponavljate da treba da rade ono što pričate, a ne da oponašaju ono što vi radite, vaši postupci neće ostati nezapaženi.

Podijelite članak