Portal 072info

Pravi toplotni udar tek počinje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je i prethodnih dana u julu bilo vruće, pravi toplinski udar započeo je jučer i za sada mu se, prema prognozama, ne nadzire kraj. U većini mjesta u BiH temperatura je iznosila više od 35 stepeni Celzijevih, a rekorder je opet bio Mostar. U gradu na Neretvi živa na termometru jučer u 14 sati dostigla je 43 stepena, i sve to imajući u vidu da se temperatura mjeri u hladu!

I u narednim danima očekuju se ekstremno visoke temperature, a vrhunac toplinskog vala bit će danas – meteorolozi predviđaju da će biti nekoliko stepeni toplije nego jučer!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Crveno upozorenje

Upaljen je crveni meteoalarm za veći dio BiH, te se građanima savjetuje oprez i izbjegavanje boravka na suncu, kao i fizički napor. Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vrijeme, da se mogu očekivati opasne pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po sigurnost ljudi i životinja, piše avaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što je Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao crveni meteoalarm, najviše problema zbog vrućine imaju hronični bolesnici, dijabetičari, meteoropate, starije osobe i djeca. Zbog nesnosnih vrućina ekipe Hitne pomoći imale su pune ruke posla. U Službi hitne pomoći na mostarskoj Carini jučer su do 14.30 sati imali približno 20 intervencija zbog kolapsa usljed vrućina.

– Građani su dojavili da se kod Četvrte osnovne škole onesvijestio muškarac pa smo intervenirali. Također nam se cijelo jutro javljaju građani koji se zbog dužeg boravka na suncu osjećaju loše, imaju omaglice i sunčanice – kazali su nam u mostarskoj Službi hitne pomoći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I u Čapljini i Neumu imali su približno 50 intervencija zbog vrućina. Medicinski stručnjaci Hitne pomoći KS imaju najviše kućnih intervencija.

Obavezna zaštita

– Do sada nismo imali neke ozbiljnije intervencije zbog vrućine. Građanima i dalje preporučujem da se zaštite od sunca. Najbolje je da ne izlaze iz kuće ukoliko nemaju veliku potrebu, barem dok traju ove velike vrućine. To se posebno odnosi na starije osobe i hronične bolesnike koji bi trebali boraviti u rashlađenim prostorijama – kazali su iz Službe hitne pomoći KS, prenosi Avaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME