Pravilni i zdravi načini unošenja tečnosti u organizam

v 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Da li pogrešno pijete vodu cijeli život? Kako je pijete? Da li znate koji je pravilan način unošenja tečnosti? Na sva pitanja postoje odgovori, a ovou su ti.

Zdravstveno stanje

Upotreba boca s BPA – BPA je kratica za hemikaliju bisfenol A. Postoji zabrinutost da prevelika izloženost može dovesti do urođenih mana. Potrebno je još istraživanja, ali stručnjaci smatraju da bi ta hemikalija, također, mogla igrati ulogu u nekim zdravstvenim stanjima. To uključuje visok krvni pritisak, hormonsku neravnotežu, dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Odlučite se za boce na kojima piše da ne sadrže BPA.

Vjerovanje u mit o hladnoj vodi – Hladna voda ne sužava vaše krvne žile niti otežava probavu hrane. To je jednostavan način da se rashladite i hidrirate kada vam je vruće. A ako imate prehladu, topla voda će vam pomoći da razrijedite sluz, ali to je sve.

Dodavanje narezanog voća ili povrća – Može učiniti vodu ukusnijom i osvježavajućom. Ali, ako niste oprezni, možete je ispuniti i bolestima uzrokovanim hranom poput salmonele i E. coli. To je zato što, kada kora nije čista, rezanjem bakterije mogu da prijeđu i zaraze voćni sadržaj.

Ne pijete dovoljno vode s kafom ili alkoholom – Ova pića su diuretici, što znači da potiču vaše tijelo na veće mokrenje, što može dovesti do dehidracije.

Pijenje lijeka

Da biste to izbjegli, uporedite svoja pića jedan na jedan: to je jedna čaša vode za svaku šolju kafe ili alkoholnog pića. Ne popijete čašu vode s tabletom – Kada pijete neku tabletu, nemojte samo piti dovoljno da ih spustite u grlo. Koristite vitamine i lijekove kao priliku za hidrataciju. Pijenje pune čaše vode, također, pomaže da se lijek ne zaglavi u jednjaku i ne iritira ga. Pomaže i vašem tijelu da bolje apsorbira vitamine topive u vodi.

Ometa san

Čaša ili dvije vode je uredu, ali nemojte se probuditi i progutati galon. Nema dokaza da pokreće vaš metabolizam. I ne želite puno piti prije spavanja i cijelu noć provesti u kupaonici. To vam ometa san. Umjesto toga, polako pijte tokom dana. Stručnjaci preporučuju ne više od litar na sat. Također, prirodni izvori vode mogu izgledati bistri i čisti, ali mnoge stvari ih mogu zaraziti. To uključuje otrovne biljke, životinjsku mokraću i kakicu te ilegalno odlaganje hemikalija. Prije pijenja tretirajte prirodnu vodu tabletama za filtriranje ili filterima za vodu.

GODISNJICA
MARKETING