Portal 072info

Pravilnom ishranom protiv dijabetesa

607_20131113173103_shutterstock_80964454

Kao hronična i neizlječiva bolest, dijabetes može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnog ishoda, ako se ne otkrije i ne liječi.

Način ishrane je jedan od najvažnijih koraka kako da zdravi umanje rizik od ove bolesti, ali i kako da oboljeli regulišu nivo šećera u krvi.

Nije riječ o posebnoj kuhinji za dijabetičare, već je nužna samo preraspodjela određenih namirnica po količini i vrsti.

Organizam treba da bude snabdjeven optimalnim unosom svih hranljivih materija, ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode, ali veliki značaj u ishrani imaju složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna koja značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti.

“Česta je zabluda da dijabetičari moraju da isključe hljeb i proizvode od žita iz svoje ishrane, a zapravo je dovoljno da promjene svoje navike i koriste proizvode od punog zrna žita”, rekla je Tanjugu nutricionistkinja i stručnjakinja za planiranje kolektivne ishrane doma za stare na Bežanijskoj kosi Jasmina Mitrić.

Ona je dodala da su brojna istraživanja pokazala da redovno konzumiranje ražanog hljeba i proizvoda od ražanog brašna može utjecati na bolji insulinski odgovor, odnosno utječe na sporiju resorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu.

Mitrić je kazala da se, pored ražanog hljeba, prednost daje i ostalim vrstama hljeba dobijenih od punog zrna žita, pahuljica i kinoe.

“Kada se u planiranju obroka koriste ove namirnice, mora se voditi računa o ukupnom unosu ugljenih hidrata, bez obzira što one sadrže i rastvorna i nerastvorna vlakna”, istakla je Mitrić.

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da se redovnim konzumiranjem hljeba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno smanjuje i opasnost od dijabetesa.

Od kako su u mnogim domovima zdravlja ukinuti centri za savjetovanje, mnogi oboljeli moraju savjete u vezi sa ishranom traže na drugim mjestima, na primjer preko interneta, gde besplatno mogu dobiti savjet nutricioniste.

Inače, stručnjaci preporučuju po jedno parče (50 grama) po mogućnosti ražanog hljeba uz svaki obrok, jer taj hljeb zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana sprječava nagli pad šećera poslije obroka, što se dešava ako se uzima bijeli hljeb.

Uz obrok koji sadrži krompir, rižu, grah ili mladi grašak ne preporučuje se uzimanje hljeba, piše u saopštenju agencije Pristop.

B92.net

Podijelite članak