AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Pravni komitet Nogometnog saveza BiH pod predsjedavanjem Mladena Ćorluke, donio je odluku po zahtjevu još aktuelnog predsjednika NSBiH Elvedina Begića, da se očituje o statusu Ivice Osima, prvog počasnog predsjednika NSBiH.

Piše: Edin BOROVINA

Odluka Pravnog komiteta bila je takva da je aktuelni predsjednik NSBiH večereas demonstrativno napustio sjednicu Izvršnog odbora NSBiH, koju je vodio posljednji put nakon osam godina vladavine Savezom, kazao je za Fokus izvor iz “krovne kuće” bh. fudbala.

Naime, podsjećamo, Begić je u petak na sjednici Izvršnog odbora zatražio da se Pravni komitet očituje o statusu Ivice Osima, a sve u svrhu formiranja Odbora za posredovanja na sutrašnjoj sjednici Skupštine NSBiH u kojem je Begić planirao sjediti narednih osam godina, po automatizmu kao počasni predsjednik.

Iako također počasni predsjednik i fudbalska veličina kojoj Begić, dušu na srce, nije ni do koljena, za Štrausa sa Grbavice mjesta u tom famoznom Odboru nije bilo, zahvaljujući izmjenama Statuta po kojima je Osim isključen zbog svojih godina.

Protiv formiranja Odbora za posredovanje na takav način, u petak je glas digao budući predsjednik Saveza Vico Zeljković.

Zeljković je tražio da se prije formiranja Odbora koriguju neke statutarne nelogičnosti, i da se jasno definiše gdje je Osimova uloga u svemu tome.

Iako se očekivalo da Pravni komitet kao puno puta do sada isto razmišlja kao i Begić, došlo je do iznenadnog preokreta.

Naime, Pravni komitet je dostavio mišljenje da se ipak treba odložiti imenovanje Odbora za neku od narednih sjednica Skupštine NSBiH, a prije toga uskladiti neke dijelove Statuta koji su problematični.
Faksimil odluke Pravnog komiteta NSBiH (FOTO: Fokus.ba)

Faksimil odluke Pravnog komiteta NSBiH (FOTO: Fokus.ba)

Mišljenje Pravnog komiteta razočaralo je Begića. Tokom večerašnje sjednici IO, tvrdi izvor Fokusa, pokušao je aktivirati član 72. Statuta koji se tiče “Pitanja koja nisu obuhvaćena Statutom”, a koji kaže sljedeće:

“Izvršni odbor NS/FS je ovlašten da odlučuje o svim pitanjima koja nisu obuhvaćena ovim Statutom, ili u slučajevima više sile.On odlučuje u skladu sa pravom i pravdom.”

Prema našem izvoru, taj je njegov pokušaj podržao samo jedan od 15 članova IO, i to Muhamed Begagić iz Zenica, nakon čega je Begić napustio sjednicu.

Upitno je hoće li se sutra uopšte Begić i pojaviti na sjednici koju bi trebao voditi posljednji put.

Begićevo evenutalno nepojavljivanje na sutrašnjoj Skupštini, ukoliko se na to zaista i odluči, bilo bi skandalozno. Ali ne i nešto novo. Begić se nerijetko i ranije znao odlučiti na “bojkot” sjednica kada stvari nisu išle u pravcu u kojem je on zamislio.

Ono što je svakako pozitivno jeste činjenica da bi sramotna nepravda koju je Savez uradio u avgustu prošle godine, prema prijedlogu koji je potpisao Begić, ipak mogla biti ispravljena.

Takvo što javno je najavio kandidat za novog predsjednika NSBiH Vico Zeljković, nakon izrežiranog cirkusa s izborom selektora A reprezentacije.

Podsjećamo, Zeljković je tada javno poručio kako će sve učiniti da nepravda prema legendarnom Osimu bude ispravljena, ali i poručio kako će u skupštinsku proceduru kada se steknu uslovi za to uputiti prijedlog da se Begiću oduzme nezaslužena titula počasnog predsjednika. Kako sada stvari stoje, Zeljković se nije šalio.