Portal 072info

Pravo ljeto stiže u avgustu i trajaće do decembra!

SRBIJA – Do kraja jula mjeseca biće promjenljivo, a moguće su i jače nepogode praćenje gradom i olujnim vjetrom. Najtopliji dan biće sreda, sa temperaturom i do 36 stepeni Celzijusa.

Pravo ljeto će u Srbiju ipak stići, ali sa najmanje mjesec dana zakašnjenja, prognoziraju meteorolozi. Ono bi prema njihovim riječima moglo da potraje čak i do decembra. Nakon serije pljuskova koji su nas pogađali skoro svaki dan, od sredine avgusta počinju tipične letnje žege bez padavina.

Do kraja jula mjeseca biće promenljivo, a moguće su i jače nepogode praćenje gradom i olujnim vjetrom. Najtopliji dan biće sreda, sa temperaturom i do 36 stepeni Celzijusa, piše “Informer”.

Magistar meteoroloških nauka Verica Gburčik “odloženo” ljeto objašanja smenom okeanskih struja.

– Prognoze svjetskih meteoroloških organizacija podudaraju se sa domaćim. Iako je u toku globalno zagrijevanje, evidentno je da smo u Srbiji imali seriju pljuskova. To se desilo jer je u toku smjena hladne i tople okeanske struje, za koju se prognozira da će se stabilizovati i donijeti toplo vrijeme upravo sredinom avgusta – ističe Gburčikova.

Prema njenim riječima, pakleno vruće biće sve do decembra.

– Praktično ćemo izgubiti jedno godišnje doba, jesen. Sve ukazuje na to da ćemo sve do kraja novembra imati tropske vrućine – dodaje Verica Gburčik.

Kada je reč o zdravstvenom stanju usljovljenom vremenom, prema biometeorološkoj prognozi RHMZ, izvjestan oprez se savjetuje osobama sa respiratornim i srčanim tegobama.

– Mogući su pospanost, glavobolja i pad radne sposobnosti. Preporučuje se umjerena fizička aktivnost, kao iadekvatna zaštita od UV zračenja – poručuju u RHMZ.

Telegraf

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box