Pravo ljeto tek od polovine jula

Glavni grad Bosne i Hercegovine, jučer je bio drugi najhladniji u Evropi. Hladnije je bilo jedino u glavnom gradu Islanda. Ni današnje temperature u našoj zemlji, ne dosežu značajno više vrijednosti, ali postepeni rast temperatura, očekuje nas u narednim danima.

Obilne padavine i ispodprosječne temperature obilježile su drugu polovinu juna u našoj zemlji. No, iako je danas, ali i prethodnih dana, temperatura rijetko gdje prelazila 20 stepeni, meteorolozi kažu kako je ovaj mjesec, ipak, znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka.

“Prije svega zato što smo u prvoj dekadi mjeseca imali znatno visočije temperature, koje su u pojedinim krajevima bile od 3,5 do 4 stepena veće od prosjeka. Jedino je ova treća dekada nešto hladnija i kreće se otprilike od 2,5 do 3 stepena niže od prosječnih za ovo doba godine”, rekla je Dženana Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Nebojša Kuštrinović, banjalučki meteorolog, mišljenja je da su aktuelne vremenske prilike odraz klimatskh promjena.

“Ako pogledamo malo unazad, prisjetimo se tople zime, izuzetno toplog proljeća i apsolutne potvrde da su klimatske promjene i globalno otopljenje na sceni u cijelom svijetu, pa i kod nas u Bosni i Hercegovini”, ukazao je Kuštrinović.

Copy

Nagle vemenske promjene najviše problema prouzrokuju reumatičarima i hroničnim bolesnicima.

“Eventualna trenutna glavobolja, nervoza i li reuma je produkt i loših vremenskih prilika”, objasnio je Kuštrinović.

No, većina građana koje smo sreli kaže kako nema većih zdravstvenih poteškoća.

Sarajlije svoje zdravstveno stanje opisuju sljedećim riječima:

“Standardno, malo hladnije, imam zimsku jaknu kao i Vi u ljetnom periodu, a inače ja ne osjećam posebno ništa.

Očito ove promjene utiču na svakoga, to nije ni čudo. Kakvi su ljudi takvo je i vrijeme.

Malo je neobično, ali relativno sam još mlad, tako da ne razmišljam puno”.

U narednim danima očekuje nas postepeni rast temperatra.

“Ono što valja istaći je da će se idalje zadržati nestabilno vrijeme, otprilike do kraja ovog mjeseca, a zatim će uz porast temperature doći do nešto stabilnijeg vremena, s tim da tokom naredne sedmice možemo u popodnevnim satima očekivati padavine u obliku lokalnih pljuskova”, naglasila je Zulum.

Na pravo, vrelo, ljeto čekat ćemo do druge polovine jula, a uobičajeno visoke temperature zadržat će se i većim dijelom augusta.

N1

Prethodni članakBerači moraju paziti na otrovne gljive i mine
Sljedeći članakU Hrvatsku i Crnu Goru ne možete unijeti suho meso, jaja, ali možete slatkiše, šteku cigareta, litar žestokog pića…