Portal 072info

Pravobranilastvo: Ustavnost Odluke o komunalnim taksama u Zenici može ocijeniti samo Ustavni sud

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradski pravobranilac Zenice uputio je vijećnike Gradskog vijeća da zatraže mišljenje Ustavnog suda FBiH, po pitanju ustavnosti Odluke o povećanju komunalnih taksi u Zenici, piše Patria.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio, a gradski vijećnici podržali većinom glasova Odluku po kojoj se komunalne takse za kladionice na području Zenice povećavaju sa dotadašnjih 3.000 na 30.000 do 50.000 KM po svakom uplatnom mjestu, ovisno od lokacije kladionice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Priređivači igara na sreću smatraju da je ova Odluka lokalnih vlasti u Zenici – neustavna. Diskriminirajuća.

„Zakon ne podržava to da jedna vrsta djelatnosti u gradu plaća visoke takse, dok su druge pošteđene takvih nameta“.
Gradonačelnik Kasumović ne vidi ništa sporno u svojoj odluci. Naprotiv, smatra da je Odluka ispravna i da će donijeti dobro građanima Zenice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da bi razriješili ovaj spor, šest vijećnika Snage centra i dva vijećnika A-SDA zatražili su ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama u ovom gradu. Oni su tokom izglasavanja Odluke krajem 2016. bili suzdržani.

Sada se, objašnjavaju, boje da bi u slučaju gubitka spora Grada od kladinica, jer će slučaj završiti na sudu, Grad priređivačima morao isplatiti višemilionsku odštetu, što bi gradski budžet dovelo pred kolaps. Mišljenje
Ustavnog suda FBiH za njih je vrlo važno. Smatraju da je Ustavni sud jedini koji može spasiti gradski budžet od eventualnih tužbi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zahtjev osam vijećnika gradonačelnik Kasumović je ocijenio nepotrebnim. Vijećnike je optužio da su pod utjecajem kladinica i da su podlegli pritiscima novca.

Gradski pravobranilac, s druge strane, ne smatra tako. Pravobranilac misli da upravo Ustavni sud FBiH jedini može ocijeniti da li je Odluka o povećanju komunalnih taksi u Zenici u skladu sa Ustavom ili nije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Sada, kada je Odluka već izglasana i stupila na snagu, traži se intervencija pravobranioca da „spriječi štetne posljedice po Grad zbog donošenja neustavne Odluke…“

Pravobranilac ne može niti mu je dužnost da na osnovu neizvjesnih budućih posljedica preduzima konkretne mjere. U ovom konkretnoim slučaju Ustavni sud FBiH je organ ovlašten da cijeni da li su pojedine odluke u skladu sa Ustavom ili nisu – navodi se, između ostalog, u komentaru pravobranioca Zenice, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)