p 6
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 10, 2022 @ 20:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Mostarski sveštenici predvođeni Radivojem Kruljom su uputili dopis mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću povodom nemilih scena koje su se dogodile u Gacku u noći sa 9. na 10. januar 2022. godine.

Naš stav je isti kao i prije tri godine

U dopisu, pored ostalog stoji, da su prema iskazu gatačkog paroha uvredljive pjesme preko razglasa puštale navijačke skupine na koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način nije mogla utjecati.

U tom dopisu apostofirano je i to da SPC sadržaj pjesama smatra uvredljivim i za hrišćane te da takav način provociranja nema nikakve veze sa hrišćanskim identitetom i Jevanđeljem kojega slijede.

– Nažalost mi nemamo mehanizme niti mogućnosti da ozbiljnije utječemo na ova i slična dešavanja koja očigledno kreira aktuelna društvena i sumorna stvarnost. Naš stav je isti kao i prije tri godine, kada je oštro i nedvosmisleno, povodom sličnih ispada u Kuli kod Gacka reagovalo gatačko sveštenstvo. Kao što smo i do sada čvrsto stajali uz imame i muslimanske vjernike na području naše Eparhije tako ćemo i ubuduće – navodi se u pismu pravoslavnog sveštenstva u Mostaru, na kraju kojeg su uputili pozdrave i podršku gatačkom imamu Sadet ef. Bilaliću.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Iz Muftijstva se nisu službeno izjasnili u vezi pisma

Pismo je uz izraze zahvalnosti za prisustvo ovogodišnjem Božićnom prijemu u Mostaru, upućeno direktno mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću kako bi se izbjegle bespotrebne polemike putem društvenih mreža i smanjio utjecaj javnosti na međusobne odnose dvije vjerske zajednice.

Iz Muftijstva se nisu službeno izjasnili u vezi pisma.

LIDER