Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati kući: ‘Korona boli kao sam vrag’

koronavirus covid 19 kovid 19 korona testiranje PCR
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zadranin koji je prebolio COVID-19 napisao je pismo članovima svoje porodice i prijateljima u kojem je opisao šta je proživio. Njegov e-mail u kojem duhovito, ali s neprikrivenom dozom ozbiljnosti opisuje svoj tok bolesti vrlo brzo došao je do medija.

Kako je ispričao za Vijesti.hr, on je prošao i bolje u odnosu na neke druge.  Pismo prenosimo u cijelosti. 

“Pišem Vam ovo samo iz razloga što sam i ja osobno bio u zabludi i mislio da je korona obična glupost – nije tako. Korona boli kao sam vrag. Moja najdraža žena mi je donijela koronu s posla (bilo bi bolje da je donijela papira, koverti ili hemijski), ali eto – donijela mi koronu.

Prošlu srijedu se probudila u 6.30, ima temperaturu 37,7, proljev, mučninu, bol u očnim dupljama. Ja je nagovorim da ostane kod kuće te nazovem doktoricu da joj otvori bolovanje.

J**i ga po sili zakona, svi s temperaturom idu na test. Odvezem je na test u 13.06 (tačno je za tada naručena i još nevjerovatnije i prozvana) da bi je u srijedu u 21 nazvali i rekli da je pozitivna. Dala kontakte za mene i za kćer.

U četvrtak bazao po kući, kći je dan provela u svojoj sobi, a žena umirala od mučnine i proljeva u svojoj sobi još uvijek na temperaturi 37,7. U petak se kći snuždila i dobila temperaturu 37,8 – 38,2 te zalegla u krevet. Bole je svi mišići, pije tablete za bolove i spava. 

U ponedjeljak i mene počinju hvatati bolovi u mišićima. To je kao kad vam se leđa ukoče pa još uz to i grčevi kao kad plivate, u listovima, butinama i guznim mišićima.

Preznojim se toliko da je madrac bio mokar kao da sam kantu vode istresao na njega.  Utorak opet grčevi, preznojavanje (temperaturu nisam mjerio). Doktorica me hoće poslati u bolnicu jer sam ugrožena skupina. Pazim na tlak i on je 115/70 što bi trebalo biti dobro.

Noć s utorka na srijedu je gadna. Leđa me ubijaju, hvala Bogu nema grčeva, ali je bol neizdrživa, pijem 2 Normabela, pijem 3 Lekadola i u 3 u jutro idem se tuširati vrelom vodom da se mišići opuste. Zaspim pred jutro (kad je Lekadol počeo djelovati).

Taman kad misliš stat će, a korona navali još više”, piše on. 

I voda postane ogavna

U pismu je nepoznati Zadranin naveo sve što bi trebalo imati kući u slučaju da se dobije koronavirus. 

“Da biste spremni dočekali, ne daj Bože, koronu u kući, morate imati:

Lekadol bar 2-3 kutije (ni za živu glavu brufen ili tome slično)

Voltaren kremu za bolove, isto tako

2 tube Supradyn ili neki drugi dodatak prehrani sa svim mogućim mineralima i vitaminima, korona vas oslabi pa je potrebna svaka pomoć.

Sumamed, tražite od svog izabranog doktora da vam da recept, ali obavezno imajte jer kad počne, zaštitite se od upale pluća, ako ne da, kupite (120,00) – taj iznos popušite u 2 dana.

ASPIRIN 100 ili aksa služi za neupalne procese ali i razrjeđuje krv, nije isto da te korona dočeka s tlakom 150/100 ili 115/70.

“Bolje je i prdnuti u vodu nego piti samu vodu” stara je mudrost moje tetke, ali u koroni si suh kao barut i piješ puno više tekućine nego inače, ali gubiš miris i okus i voda postaje ogavna.

Ja cijedim limune i mandarine, kupite bar 5 kg mandarina i 2 kg limuna. Naravno i 2-3 kutije čaja koji volite.

Banane – kad ne možeš ništa jesti, banana ide. 100 lista, dupe blista – kupi toaletni papir, neće propasti.

Obavezno uzmite slane štapiće i Coca Colu jer to pomaže kod proljeva, izbjegavajte slatko”, stoji u pismu. 

Napominjemo, iako u pismu se navode medicinski savjeti u slučaju da se zarazite koronavirusom obratite se svom ljekaru te se oko liječenja savjetuje s njim/njom