Pred Božić u Kraljevoj Sutjesci

Pred Božić u Kraljevoj Sutjesci

ada34cd2101afafaba465aad112ee3c1_XL

U nedjelju uveče, u Franjevačkom samostanu Kraljeva Sutjeska priređen je Božićni prijem za zvanice iz vjerskog,privrednog,političkog i  kulturnog života Kaknja i drugih gradova. Među gostima su bili i glavni imam kakanjske islamske zajednice Sulejman ef. Čeliković , premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, član Parlamenta BiH Niko Lozančić , te brojni drugi gosti. 

Pozdravljajući goste, gvardijan  Franjevačkog samostana Kraljeva Sutjeska fra Zoran Jaković je kazao: „Mi katolici i Hrvati, vjekovni žitelji ovog sutješkog podneblja i vjekovni stanovnici države i domovine nam Bosne i Hercegovine, imamo, kao i naši susjedi, naravno, koji skupa s nama žive i dijele dobro i zlo u ovoj zajedničkoj nam državi, a koji su i s nama večeras ovdje, svi mi imamo svoja svetišta, bogomolje, slavlja i blagdane, svi mi imamo groblja svojih najmilijih, mimamo svoje pjesme, kola, kajdu, tradiciju i obićaje, i u svemu se pomalo razlikujemo i to bi trebalo biti bogatstvo različitosti, nešto na što bismo svi mi trebali biti ponosni i što bi nas trebalo spajati i zbližavati, a ne udaljavati jedne od drugih.

Pravi, otvoreni ljudi, ljudi dobre volje bilo koje konfesije i vjeroispovjesti su svjesni da vjera može samo ljude spajati, a ne razdvajati i da svaka vjera u čovjeku pored mene gleda Božije stvorenje koje ima pravo na život. Ovaj božićni prijem doživljavam upravo kao takav, kao prigodu da mogu drugog i drugačijeg susresti, s njim živjeti i radost dijeliti.“ 

Uz brojna čestitanja gostiju, prijem u Samostanu Kraljeva sutjeska protekao je u znaku božićnog druženja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica