AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Berba maline na području srebreničke općine u punom je jeku. 

Malinari su ove godine zadovoljni kvalitetom, rodom i otkupnom cijenom ovog voća. Na području ove općine, pored dvije veće hladnjače, postoji još pet manjih, tako da malinari nisu prinuđeni voziti proizvode do udaljenih hladnjača, što im smanjuje troškove proizvodnje.

Pomoć komšija

Na plantaži Adnana Merdžića u Gostilju, nedaleko od Srebrenice, posla ima ovih dana.

Kaže da mu u berbi pomažu roditelji, rodbina, komšije i prijatelji. Kao i ostali malinari ove općine, kaže da je zadovoljan rodom, kvalitetom i otkupnom cijenom.

– Dobar je rod sorte „vilamet“, ali je ove godine sorta „miker“ posebnog kvaliteta. Iako sam očekivao i bolji rod, s obzirom na ovogodišnje visoke temperature, rod je iznad očekivanja. Očekujem da ću ovog ljeta ubrati i predati oko tonu i po maline. Nemam velikih troškova berbe i prijevoza, a kako je najavljeno da će otkupna cijena biti duplo veća od tri marke prošlogodišnje cijene, očekujem solidan prihod – sa zadovoljstvom kaže Merdžić.

Mogući gubici

Dobar rod i cijena, ipak su zabrinuli malinare u Podrinju, problem je, kažu, nedostatak radne snage. Malo je onih koji hoće brati za dnevnicu od 50 maraka, osiguran obrok i prijevoz do plantaža i nazad.

Zabrinuti su i otkupljivači maline. Kažu da su prihvatili nametnutu otkupnu cijenu od šest maraka po kilogramu i napunit će svoje hladnjačke kapacitete, ali se boje pada cijene ovih proizvoda na evropskom i svjetskom tržištu što bi uzrokovalo gubitke.