Predložen novi zakon: Strani državljani ubuduće jednostavnije glasaju u svojim DKP-ima u BiH

Predložen novi zakon: Strani državljani ubuduće jednostavnije glasaju u svojim DKP-ima u BiH

Pred poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici naredne sedmice naći će se prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Njime se reguliše ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država koji trajno ili privremeno borave u Bosni i Hercegovini, kao i uvjeti, i način i postupak u vezi sa glasanjem. Temeljni princip za ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država u BiH je reciprocitet za državljane Bosne i Hercegovine kada glasaju na teritoriji te, druge države.

Novim zakonom se pojednostavljuje procedura glasanja stranih državljana u sjedištima stranih diplomatsko – konzularnih predstavništava u Bosni i Hercegovini jer jer za glasanje u njima više neće biti potrebna saglasnost Vijeća ministara BiH.

Naime, do sada je Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine davalo pojedinačne saglasnosti za organiziranje glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine.

– Ubuduće samo obavijest –

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao predlagač navodi da su predloženi zakonski propisi usaglašeni sa kodifikovanim diplomatskim i konzularnim pravom i međunarodnom praksom, jer je dosljedno ispoštovan princip eksteritorijalnosti diplomatsko – konzularnog predstavništva druge države u državi prijema – Bosni i Hercegovini.

“Kada državljani druge države glasaju u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava te države u Bosni i Hercegovini nije potrebna saglasnost, odnosno odobrenje institucija BiH, već obavijest upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH najkasnije 15 dana prije održavanja izbora ili referenduma. Na temelju ove obavijesti MVP BiH informiše nadležne institucije BiH o održavanju izbora ili referenduma, kako bi oni blagovremeno mogli poduzeti aktivnosti radi osiguravanja i zaštite objekata sjedišta stranog DKP-a u BiH”, navedeno je u obrazloženju prijedloga zakona.

Prijedlogom zakona propisuje se da u situacijama kada se glasa na posebnim biračkim mjestima, van sjedišta diplomatsko – konzularnih predstavništava, potrebno je, posredstvom MVP-a BiH pribaviti saglasnost Vijeća ministara BiH.

Propisani rok za dostavljanje obavijesti o organizaciji glasanja na teritoriji BiH i van sjedišta DKP-a je skraćen sa 60 na 30 dana, a imajući u vidu primjere iz prakse i rokove za objavu odluka o raspisivanju izbora u drugim državama koji može biti i znatno kraći od dva, a nekada i mjesec dana.

– Bez potrebe dodatnih sredstava za provedbu zakona –

Uvođenje i primjena novih zakonskih propisa također, ne iziskuju izdvajanja dodatnih finansijskih sredstava, jer su u skladu sa postojećim propisima poslovi i zadaci na sigurnosnom obezbjeđenju sjedišta, odnosno lokacija stranih diplomatsko – konzularnih predstavništava u Bosni i Hercegovini i sada u sklopu redovnih poslova obavljaju nadležne službe Ministarstva sigurnosti BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine sačinilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a u skladu sa programom rada Vijeća ministara BiH za 2013. godinu.

Na prijedlog inicijative za utvrđivanje zakona pozitivna mišljenja dala su ministarstva pravde, sigurnosti, ljudskih prava i izbjeglica, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Direkcija za evropske integracije kao i Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Vijeće ministara BiH prijedlog zakona o o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici 8. maja 2014. godine.

Stupanjem na snagu predloženog zakona prestat će da se primjenjuje Zakon o uslovima pod kojim građani drugih država mogu glasati na teritoriji BiH.

AA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE