Predložen pritvor odborniku, vlasniku auto-škole, policajki…

Republičko javno tužilaštvo RS zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora za sedmoro uhapšenih u akcijama ”Alter ego 1 i 2” osumnjičenima za falsifikovanje dokumenata i razne zloupotrebe sa polaganjem vozačkih ispita i izdavanje vozačkih dozvola.

Pritvor je predložen vlasniku auto škole ”Dado” Daliboru Kruniću, vlasniku auto škole ”Omega” i dugogodišnjem odborniku PDP u Skupštini opštine Bratunac  Mirku Stojanoviću, zatim odborniku Ujedinjene Srpske u SO Srebrenica i vlasniku firme ”Mimo-GM” Miroslavu Grujičiću, rukovodiocu Odsjeka za lična dokumenta u PU Zvornik Milijani Pepić, te Draganu Stjepanoviću, Branislavu Pisiću i saobraćajnom inspektoru u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Ivanu Lukiću, svi iz Zvornika.

“Sudiji za prethodni postupak upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za sedam lica zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnog djela u vezi sa falsifikovanjem isprave, izdavanjem i upotrebom neistinitog ljekarskog ili veterinarskog uvjerenja, davanjem mita, primanjem mita, zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja i trgovina uticajem”, saopštilo je RJT RS.

Dodaju da su svi osumnjičeni da su u periodu od novembra 2021.godine do juna 2023. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa na području Zvornika, Osmaka, Bratunca, Vlasenice kao i susjednih mjesta na teritoriji Tuzlanskog kantona učestvovali u izvršenju više krivičnih djela tako što su sačinjavali lažne javne isprave potrebne za sticanje prava na polaganje vozačkog ispita i izdavanje vozačke dozvole i kao takve stavljali u opticaj i zato primali novac od kandidata koji su polagali vozački ispit.

”Pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače”, saopštilo je Tužilaštvo.

Tuzlansko tužilaštvo traži pritvor za pet uhapšenih

Istovremeno je, u okviru iste akcije, i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je zatražilo pritvaranje Mehe Milkunića (58) iz Kalesije, Milorada Popovića (52) iz Bijeljine, Nurdina Jahića (48) iz Tuzle, Branislava Cvjetkovića (49) iz Zvornika i Sadika Suljića (53) iz Sapne zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivotvorenjem isprava i drugim krivičnim djelima.

”Milkunić, koji je bio vođa grupe za organizovani kriminal, je uz pomenuta krivična djela  osumnjičen i za krivotvorenje službene isprave i pripremanje krivičnog djela, Popović  i za krivično djelo pripremanje  krivičnog đela, a Cvjetković i Suljić i za krivično djelo krivotvorenje službene isprave. Istraga je otvorena i protiv N.K (54) iz Tuzle zbog produženog krivičnog djela krivotvorenje isprave, ali je nakon ispitivanja osumnjičeni pušten da se brani sa slobode”, saopštilo je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

Pojašnjavaju da je Milkunić je osumnjičen da je u periodu od polovine 2019.  do kraja septembra 2023. godine na području Tuzlanskog kantona i Republike Srpske rukovodio grupom za organizovani kriminal,  u kojoj su bili i ostali osumnjičeni sa različitim ulogama u grupi,  radi izrade i nabavke lažnih javnih isprava većem broju osoba  s ciljem da se upotrebljavaju kao prave, a kako bi za sebe i članove grupe sticao protivpravnu imovinsku korist.

”Tako su, u pomenutom periodu, izradili i nabavili različite krivotvorene javne isprave: uvjerenja o nekažnjavanju, diplome srednjih škola, certifikate o poznavanju stranih jezika, ljekarska uvjerenja,  vozačke dozvole, pečate ulaza i izlaza u putnim ispravama i druge javne isprave i na taj način pribavili veću protivpravnu imovinsku korist za sebe”, saopštilo je KT Tuzla, navodeći da je istraga duže vrijeme pripremena, te da se nastavlja i u narednom periodu.


ATV

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE