Predloženi zakon o zabrani pušenja u FBiH uzburkao javnost: Ne može novac biti važniji od zdravlja

cigareta
Podijelite vijest

Zakon o zabrani pušenja u Federaciji BiH naći će se krajem ovog mjeseca pred zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Evropski zakon

Podsjećamo, zakonom je predviđena totalna zabrana pušenja u svim restoranima, kafićima i na javnim mjestima. Prvo spominjanje ovog zakona datira još iz 2018. godine. Otad je zakon, koji je prepisan od država Evropske unije, ležao u ladicama Vlade FBiH. Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, dr. Mirsad Kacila ponovo je aktualizirao ovo pitanje, insistirajući da se ovo zakonsko rješenje nađe u parlamentarnoj proceduri.

Ugledni internista kardiolog Adnan Delić je kazao da se iskreno nada da će zakon dobiti punu podršku.

– Ovo je jedna od stvari koje mi najviše smetaju u BiH. Jedina smo država u Evropi koja ni na koji način ne zabranjuje konzumiranje duhanskih proizvoda. Pa nema ni u Turskoj da se može svugdje pušiti, posljednja smo zemlja po ovom pitanju. Ovo nije samo zdravstveni već i društveni problem – istakao je Delić.

Šta je bitnije

Dodao je da je, sa zdravstvenog aspekta, pušenje jedna od najgorih stvari za zdravlje.

– Dvostruko su veće šanse da će pušač imati srčani udar. Na istom nivou je i moždani udar. Kod muškaraca pušača rak pluća je 20 puta češći, a kod žena 40 posto. Rak pluća je u mnogim zemljama došao na prvo mjesto po smrtnosti kod žena, zato što se rak maternice ili dojke lakše otkriva i liječi. Kod pušača povećava se rizik za rak usne, želuca, mokraćnog mjehura… – pojasnio je Delić.

Prema njegovim riječima, ne vjeruje da će zakon previše utjecati na poslovanje kafića i restorana.

– Nisu nigdje propale kafane zbog zabrane pušenja u Evropi. Pa i u Hrvatskoj je bila ista priča, pa nisu propali. Ali, na kraju krajeva, šta nam je bitnije, zdravlje ili kafane? Brojni građani BiH trenutno ne izlaze u kafiće i restorane upravo zbog pušenja. Ne može ovo biti argument, ne može novac biti preči od zdravlja. Građani će i dalje izlaziti u kafiće i restorane uprkos zabrani pušenja. Uvjeren sam da će se više uštedjeti na liječenju pacijenata nego što će biti pad poreza od kafića – naglasio je Delić.

Hotelijeri i ugostitelji nezadovoljni

Povodom Prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja, Udruženje hotelijera i restoratera BiH izrazilo je nezadovoljstvo.

Predsjednik Udruženja Amir Hadžić je naglasio kako bi usvajanje ovakvog nacrta bilo pogubno po turističku djelatnost u BiH.

– Ja sam nepušač, ali mene interesira turistička branša te šta će s njom biti u ovom trenutku. Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme? Trebamo osigurati vakcine, a ne nametati još nešto što će otežati život. Zakon je rigidan i neprovediv – istakao je Hadžić.

Poručio je kako zakon treba ići u smjeru prilagođavanja prostora za pušače i nepušače.


Podijelite vijest