Predloženo da likovi tvoraca vakcine Pfizer/BioNTech budu na novčanicama eura

Screenshot 1 11
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemački europarlamentarac iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) Moritz Korner je predložio da likovi tvoraca vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech budu na novčanicama eura.

Riječ je o Uguru Sahinu i Ozlem Tureci čija je njemačka kompanija BioNTech razvila ovu vakcinu, a proizvodi je u saradnji s Pfizerom. Evropska centralna banka (ECB) je dobila sugestije kako bi trebale izgledati novčanice u budućnosti.

Korner, govoreći za list Die Welt o tome zašto bi njihovi likovi trebali biti na euru, napomenuo da je njihova vakcina spasila živote miliona Evropljana. Kako je kazao, njihovo životno putovanje je impresivna priča o integraciji, napretku, partnerstvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu u društvu otvorenom prema migrantima.

BioNTech je u iznimno kratkom periodu uspio napraviti vakcinu protiv koronavirusa. Sahin i Tureci su ranije odlikovani najvišim njemačkim priznanjem, Viteškim križom.

Sahin je onkolog koji je s porodicom 1969. migrirao iz Turske. Oženio se s Tureci, kćerkom hirurga koji se specijalizirao za liječenje raka.

Upravno vijeće ECB-a bi 2024. godine trebalo odlučiti kako će izgledati buduće novčanice eura i kada će biti puštene u opticaj, piše list Daily Sabah.