Predloženo obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje vanredno stanje

Podijelite vijest

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH usljed epidemije koronavirusa predložilo je državnoj, entitetskim i Vladi Brčko distrikta usvajanje inicijalnog interventnog propisa. 

Republika Srpska već je usvojila uredbu, a to će, kako saznajemo, uskoro učiniti i Vlada FBiH te Vijeće ministara. 

Amila-Mimica Kunosić, član VSTV-a, potvrdila nam je da je, između ostalog, predviđena mogućnost da oni koji bi u ovom momentu trebali biti upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni da se ne pozivaju. 

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

-Pokušavamo sačuvati kompletnu oblast pravosuđa od zaraze. Mi ne znamo je li neko kliconoša isl… A, dosad niti u pravosudnim organima niti u kazneno – popravnim institucijama nemamo zaraženih. Ja se nadam da će tako i ostati – ističe Kunosić. 

Odgađanje pozivanja na služenje zatvorskih kazni trajat će sve dok je na snazi stanje nesreće, odnosno vanredno stanje u našoj zemlji. 

-Da li je to prihvatilo Federalno ministarstvo i Vlada u cjelosti, ja to ne znam. RS jeste, i jako je dobro to razradila. Slično je i kada je u pitanju Državni nivo – kaže Kunosić. 

ČITAJ JOŠ:  Naučnici okrili novi soj koronavirusa: Zaobilazi dosadašnje vakcine

Ukoliko bi se viris pojavio u kazneno – popravnim institucijama, interventnim propisima predviđena je mogućnost da se donose odluke poput onih hoće li će se eventualno zaražena osoba premještati u drugu ustanovu ili će se, naprimjer, ako je izdržavanje kazne pri kraju osušenik puštati pod nekim drugim mjerama. 

-Nasreću, vidite da niti u jednoj kazneno – popravnoj instituciji nije došlo do zaraze, tako da zasad nema potrebe za primjenom tog propisa – kaže Kunosić. 

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Avaz


Podijelite vijest